Til hovedinnhold
Norsk English

Ny lynrekord

Den 4. august i år ble en rekord som har stått i elleve år slått. 178 663 lyn slo ned over Skandinavia i løpet av 24 timer.

Den forrige rekorden var på 176 365 registrerte lyn. Den ble registrert i 2003 etter den store hetebølgen som kostet mange livet i Sør-Europa.

Den nye rekorden sendte 113 861 lyn til bakken mens 64 802 holdt seg i mellom skyene. Lynaktiviteten ble registrert over hele Skandinavia, men det var hovedsakelig Sverige og Norge som fikk gjennomgå.

Lokale rekorder også
I løpet av samme døgnet ble det registrert 37 000 lyn over Midt-Norge. Det kraftige tordenværet, som berørte hele landet, var på sitt heftigste mandag 4. august om ettermiddagen og kvelden i Trøndelag.

– Jeg har ikke sett maken til voldsom aktivitet, sier den erfarne lyn-forskeren Frank Dahlslett på SINTEF Energi. Det var så mange prikker som viser lyn at det nesten ikke var mulig å se kartet.

Samfunnsnytte
I Norge inntreffer det årlig rundt 110 000 lynnedslag fra sky til bakke i gjennomsnitt. Dette påfører samfunnet store kostnader i form av brann, skader og brudd på strømforsyning, telesamband og datatrafikk.

35 år med registrering
SINTEF Energi samarbeider med Statnett om lynregistrering i Norge. Denne registreringen har lang tradisjon i Norge. Allerede på 1960 og 1970-tallet var lyntellere utplassert i et stort antall. I 1979 ble det etablert et automatisk lynregistreringssystem som registrerer både sky-til-sky og sky-til-bakke aktivitet.


Tekst: Mette Kjelstad


 

Kontakt:

Ansattinfo mangler 


Lyn-i-dag er en abonnementsordning
- du kan lese om Lyn-i-dag og linken Lyn-i-går er åpen også for deg som ikke er abonnent.


 

Kontaktperson