Til hovedinnhold
Norsk English

GT-08 Optimal dekarbonisering av sement- og stålindustrien

Optimal dekarbonisering av den europeiske sement- og stålindustrien.

Kontaktperson

Motivasjon og relevans

Industrisektoren sto for over en fjerdedel (9 GtCO2) av de direkte globale CO2-utslippene i 2019. Hvis indirekte utslipp (dvs. utslipp som oppstår fra kraft- og varmebehov) inkluderes, er denne sektoren ansvarlig for nesten 45 % (16 GtCO2) av de globale CO2-utslippene. Reduksjon av industrielle CO2-utslipp byr på flere utfordringer. En tredjedel av industriens energibehov er til varme på høy temperatur, hvor det finnes få modne og rimelige alternativer til direkte bruk av fossile brensler. Prosessutslipp fra kjemiske reaksjoner utgjør en fjerdedel av de industrielle utslippene og kan derfor ikke unngås ved å bytte til alternative energikilder. Til slutt er industrielle anlegg langsiktige eiendeler, noe som kan føre til en potensiell “innlåsing” av CO2-utslipp i flere tiår.

Innenfor industrisektoren er sement- og stålindustrien spesielt viktige å takle, da de står for mer enn halvparten av sektorens globale utslipp.

Bakgrunn

Viktige utfordringer for avkarboniseringen av den europeiske sement- og stålindustrien er 1) behovet for å integrere flere avkarboniseringsstrategier for å oppnå netto null-ambisjonen og 2) at den optimale kombinasjonen av avkarboniseringsstrategier ofte avhenger av egenskapene og plasseringen til det aktuelle industristedet. Mens effektiviteten av noen avkarboniseringsteknologier vil avhenge av egenskapene til typen industri (for eksempel energieffektivitet), vil den lokale og regionale konteksten rundt industrianlegget også sterkt påvirke ytelsen til andre avkarboniseringstiltak (for eksempel karbonfangst og lagring, hydrogen, etc.). Kompleksiteten i denne integrasjonen øker når man vurderer potensielle synergier som kan oppnås gjennom delte infrastrukturer knyttet til avkarbonisering av flere anlegg og sektorer fra et gitt geografisk område.

Oppgave

Dette arbeidet fokuserer på utviklingen av en modell for å optimalisere implementeringen av avkarboniseringstiltak for den europeiske sement- og stålindustrien (karbonfangst og -lagring, hydrogen, energieffektivitet, elektrifisering, etc.). Kandidaten vil bruke EnergyModelX utviklet av SINTEF for å representere de forskjellige avkarboniseringsalternativene for et slikt anlegg og evaluere i hvilke tilfeller disse vil integreres for å oppnå den europeiske netto null-ambisjonen.

Oppgaven består i å:

  • Development of the model for optimisation of the deployment of decarbonisation strategies for the cement and steel industry
  • Test the model on simple cases
  • Use to model to help identify best deployment strategies for different case study

Oppgaven knyttes til prosjektet "COREu – CO2 routes accross Europe " ved SINTEF Energi.

Det er en fordel at sommerjobberen har kjennskap til (eller evne til å sette seg inn i):

  • Programmering (fortrinnsvis Python)
  • Optimering
  • Operasjonsanalyse
  • Industrial economics

Hovedveileder: Simon Roussanaly

Medveiledere: Leif Erik Andersson

Slik søker du:

Søknad, CV og karakterutskrifter lastes opp der du søker.

Hos SINTEF Energi kan du søke på opptil tre sommerjobber. Om du søker på flere sommerjobber sender du en samlet søknad. Jobbnummer for de ønskede jobbene legges som overskrift i søknadsteksten i prioritert rekkefølge (f.eks GT-01, TE-04 ...). Vi gjør oppmerksom på at søkere kan vurderes for andre sommerjobber enn de har søkt på.

Stillingene fylles fortløpende. Vi anbefaler deg derfor å søke tidlig.


Søk her

Søknadsfrist er 12. november kl 23.59. 


Se alle sommerjobber i SINTEF Energi