ES-17 Gode leveområder for fisk i vannkraftmagasin
Kontaktperson
Motivasjon og relevans
Vannkraft er bærebjelken i Norges kraftsystem og en helt sentral del i overgangen til nullutslippssamfunnet. I fremtiden vil vannkraftens rolle i kraftsystemet bli enda større på grunn av behovet for å balansere de store variasjonene i kraftproduksjon fra vind og sol. Dette betyr at vannkraftmagasin vil «kjøres hardere» i fremtiden: vannivået vil variere mer og de fysiske forholdene kan endres. SINTEF har spesialisert seg på kartlegging og analyse av fysiske forhold i elver, innsjøer og vannkraftmagasin. Dermed kan vi foreslå tiltak for å bedre de fysiske forholdene samtidig som vi opprettholder viktig fornybar kraftproduksjon fra vannkraft.
Bakgrunn
Vannkraftproduksjon kan ha stor innvirkning på både fysiske og økologiske forhold i vassdrag. Gjennom konseptet «miljødesign» utvikler vi tilpassede metoder for å kunne produsere vannkraft på en bærekraftig måte for samfunnet i og rundt vassdragene.
Miljødesign handler også om å lage gode verktøy og skaffe ny kunnskap som kan hjelpe oss med å forstå hvordan ting kan utbedres i fremtidens kraftsystem. I forskningsprosjektet FunkyFish skal SINTEF sammen med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) og NTNU utvikle verktøy og kunnskap som skal gjøre det lettere for vannkraftprodusenter og vannforvaltning å evaluere og gjøre noe med flaskehalser for leveområder for fisk i innsjøer og vannkraftmagasin. Vi ønsker å se på om disse flaskehalsene er knyttet opp mot oksygen- og temperaturnivå gjennom å analysere disse parameterne i områder med og uten fiskeobservasjoner.
Oppgave
Arbeidet består av å sammenstille og analysere oksygen-, temperatur-, og bunntopografidata i en innsjø og et vannkraftmagasin. Data er allerede samlet inn av SINTEF Energi, men det kan være nødvendig med ytterligere feltkampanjer. Kandidaten forventes å sette seg inn i data (format, mengde, utstrekning), gjøre romlige og tidsmessige analyser av variasjon i oksygen- og temperaturnivå og rapportere dette gjennom kart i GIS (geografisk informasjonssystem), samt kalibrere og simulere en 1D-modell av en av innsjøene. Det kan vurderes om arbeidet kan videreføres i en prosjekt- og masteroppgave.
Oppgaven består i å:
- Sette seg inn i QGIS (geografisk open source informasjonssystem tilgjengelig på nett)
- Vurdere aktuelle statistiske metoder for analyse av romlig og tidsmessig variasjon i oksygen- og temperaturnivå
- Gjennomføre statistisk romlig og tidsmessig analyse av oksygen- og temperaturnivå
- Rapportere resultat gjennom visualisering i QGIS
- Sette opp og kalibrere en forenklet 1D-innsjømodell (programvare MyLake) for en av sjøene i datasettet og gjennomføre simuleringer av oksygen- og temperaturnivå gjennom sesonger.
Oppgaven knyttes til prosjektet "FunkyFish" ved NINA hvor SINTEF Energi leder arbeidspakke 2.
Forutsetninger
Det er en fordel at sommerjobberen har kjennskap til (eller evne til å sette seg inn i):
- Programmering (fortrinnsvis Python eller R)
- Statistisk analyse (romlig og tidsmessig)
- GIS (Geografiske informasjonssystem som ArcGIS eller QGIS)
Hovedveileder: Håkon Sundt
Medveileder: Sahra Sabil
Slik søker du:
Søknad, CV og karakterutskrifter lastes opp der du søker.
Hos SINTEF Energi kan du søke på opptil tre sommerjobber. Om du søker på flere sommerjobber sender du en samlet søknad. Jobbnummer for de ønskede jobbene legges som overskrift i søknadsteksten i prioritert rekkefølge (f.eks GT-01, TE-04 ...). Vi gjør oppmerksom på at søkere kan vurderes for andre sommerjobber enn de har søkt på.
Stillingene fylles fortløpende. Vi anbefaler deg derfor å søke tidlig.
Søk her
Søknadsfrist er 12. november kl 23.59.
Se alle sommerjobber i SINTEF Energi