Sammendrag
Norsk fiskeindustri benytter i dag store mengder plast til emballering av fiskevarer. Alternative og mer miljøvennlige emballasjeprodukter, kan bidra til å styrke omdømmet til norsk sjøfrossen filet. Prosjektet har vurdert et biologisk nedbrytbart plastalternativ (Celnor CS101), og dokumentert effekten av filmen som et alternativ til konvensjonell plast brukt til interleave-pakking av hvitfiskfilet. Tilbakemeldinger fra industrielle tester viser at Celnor CS101 fungerer godt både på rull og som plastark. Den største utfordringen ser ut til å være knyttet til vedheft ved avemballering av tint fisk. Dette gir likevel ingen synlig skade på fileten etter avemballering. Lagringsstudien viste at kvaliteten på fisken holdt seg svært godt gjennom lagringstiden på 24 måneder for både konvensjonell plast og Celnor CS101. Det ble ikke observert endret funksjonalitet eller utseende på plastalternativet etter endt lagringstid. Interleave-plasten oppstår først og fremst som avfall hos fish & chips-næringen i Storbritannia. Basert på dagens avfallsinfrastruktur i Storbritannia vil kompostering være den mest aktuelle metoden for avfallsbehandling for produktet. Bionedbrytbare polymerer koster ofte mye mer enn petroleumsbaserte polymerer. Dette er også tilfelle for Celnor CS101. Det kan være nødvendig med økonomiske insentiv for at nye nedbrytbare plastalternativer skal foretrekkes