Til hovedinnhold
Norsk English

Kartlegging av metoder for dekontaminering og vekstkontroll av Listeria i lakseprodukter — AP2 i DekoLaks, FHF prosjektnummer 901839

Sammendrag

Listeria monocytogenes (Lm) er en vanlig forekommende bakterie som kan føre til infeksjon og sykdom hos mennesker og dyr. Produksjonsmiljøer med kalde og glatte overflater, regnes vanligvis som ugjestmilde for matbårne humanpatogene bakterier, men Lm har flere egenskaper som gjør dem i stand til å overleve og vokse der. Utfordringene med Lm er særlig aktuelle for lettkonserverte matvarer med lang holdbarhet som skal spises uten videre varmebehandling, som for eksempel røkelaks, og røkelaks og andre lettprosesserte lakseprodukter har de siste årene vært knyttet til flere utbrudd i Europa. Forekomst av Lm i produksjonsmiljø og i ferdige produkter er derfor en økende utfordring for lakseindustrien, og næringen opplever stadig strengere krav til kontroll av Lm for å sikre mattrygghet i produktene
Les publikasjonen

Kategori

Forskningsrapport

Språk

Norsk

Forfatter(e)

  • Julia Endresen Storesund
  • Anita Nordeng Jakobsen
  • Sunniva Hoel
  • Jørgen Lerfall
  • Olaug Taran Skjerdal
  • Robert Wolff
  • Andreas Erling Støbakkvik Austnes
  • Cecilie Smith Svanevik
  • Bjørn Tore Lunestad

Institusjon(er)

  • SINTEF Konsernstab / Fiskeri og ny biomarin industri
  • SINTEF Ocean
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Havforskningsinstituttet
  • Veterinærinstituttet

Dato

18.11.2025

År

2025

Forlag

Havforskningsinstituttet

Hefte nr.

2025 - 73

Vis denne publikasjonen hos Nasjonalt Vitenarkiv