Prosjektet undersøker hvordan ozon kan brukes til å forlenge holdbarheten og forbedre kvaliteten på matvarer som f.eks. potet, gulrot, epler og plommer. Matbehandlingsteknologier er i stadig utvikling, og ozon har vist seg som et effektivt verktøy mot mikroorganismer. Derfor kan det brukes for å forlenge holdbarheten på både frukt, grønnsaker og potet.
I Norge brukes ozon til for eksempel renhold og vannrensing, men ikke direkte på mat, blant annet på grunn av regelverk og manglende kunnskap om hvordan det påvirker kvaliteten på matvaren. Det trengs mer dokumentasjon på effekten av ozon på både holdbarhet, kvalitet og trygg bruk under norske forhold. Kunnskapsoppbyggingen for bruk av ozon på norske sorter vil være spesielt viktig da forskning fra andre land ikke nødvendigvis kan benyttes direkte på de norske sortene.
Prosjektet består av tre hoveddeler:
- Kartlegging av kunnskap og regelverk – Hva vet vi om ozon, og hvilke barrierer finnes?
- Studie av effekter – Hvordan påvirker ozon mennesker, miljø og materialer?
- Lagringsstudie – Testing av ozonbehandling på en utvalgt matvare.
Målet i prosjektet er å gi produsenter og næringsaktører ny innsikt i hvordan ozon kan bidra til bedre ressursutnyttelse, redusert svinn og økt lønnsomhet – samtidig som mattryggheten ivaretas. Prosjektet er støttet av Grofondet og gjennomføres i perioden august 2025 til desember 2026.