Til hovedinnhold
Norsk English

FORSYNE

Matberedskap i Møre og Romsdal. Prosjektet skal blant annet utvikle møteplasser, styrke kunnskap, kartlegge ressurser og etablere verdikjeder som sikrer regional beredskap og næringsaktivitet.

Kontaktperson

Norge står overfor et komplekst trusselbilde, der både digital, politisk og fysisk offensiv utfordrer samfunnets robusthet. Mange aktører peker nå på at det er helt sannsynlig at noe helt usannsynlig vil skje.

Totalberedskapsmeldingen (Meld. St. 9) understreker behovet for tettere samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og frivillighet for å sikre rask og effektiv respons i krisesituasjoner.

Et av de mest kritiske områdene er matberedskap. Møre og Romsdal et av landets viktigste matfylker, med 10 prosent av landets husdyrhold og melkeproduksjon, og betydelig eksport av sjømat og foredlede matvarer.

I motsetning til en del kjøtt- og grønnsakprodukter, eksporteres mye av sjømaten. Det finnes derfor ikke eksisterende verdikjeder for store volum mat. Det finnes heller ingen helhetlige nasjonale logistikkløsninger for krisesituasjoner. Dette gjør det nødvendig å utvikle nye samarbeidsformer, styrke lokal beredskap og bygge kunnskap som kan omsettes til handling. Regionen har både et ansvar og et potensial til å spille en nøkkelrolle i nasjonal matberedskap.

FORSYNE-prosjektet har som mål å utvikle tverrsektorielle møteplasser slik at næringslivet har raskere responstid ved krise, samt utarbeide kunnskapsgrunnlag for sårbarhetsanalyser og tilstandsanalyser for matberedskap.

I tillegg skal prosjektet etablere kunnskap som bidrar til å opprettholde næringsaktivitet ved krise og styrke omstillingsevne og samarbeid i lokalt næringsliv. Eksisterende verdikjeder skal kartlegges, i tillegg til at nye verdikjeder utarbeides.

Ved å samle og lage gode møteplasser for aktører på tvers av næringer, vil prosjektet kunne bidra til tversektorielle innovasjoner og utvikling av helhetlige løsninger. Møteplassene vil kunne bidra til mulig lokal substitusjon av importvarer og bruk av nye ressurser, i nye verdikjeder.

Prosjektet vil gjennomføres i samarbeid med aktører fra hele verdikjeden, fra havfiskeflåten og akvakultur til leverandørindustri og matforedling.


Toppbilde: Matberedskap. Foto: Jannicke Fugledal Remme/SINTEF.

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2027