Til hovedinnhold

CARBCOATPRO – Sterke belegg med beskyttelse på flere nivåer

CARBCOATPRO – Sterke belegg med beskyttelse på flere nivåer

CARBCOATPRO-prosjektet tar sikte på å utvikle beskyttende "smarte" belegg. Belegg som utvikles, vil bestå av multifunksjonelle tilsetningsstoffer med "selvreparerende", beskyttende egenskaper.

Kromat-baserte belegg er mye brukt i korrosjonsbeskyttende overflatebehandling. Imidlertid har bruken av Cr6 + i hvitevarer og bildeler allerede blitt forbudt i Europa fordi stoffet kan være kreftfremkallende, skade arvestoffet og forårsake misdannelser hos fostre.

Belegg som utvikles, skal bidra til at det metalliske underlaget har lengre levetid. Det økende behov for kromatfrie belegg med høy ytelse, krever utvikling av nye systemer med aktiv korrosjonsbeskyttelse. Nøkkelteknologien bruker funksjonalisert hydrotalkit/karbon nanorør som blandes inn i et hybridbasert belegg. Målet er å oppnå forbedrede produkter til akseptabel pris sammenlignet med eksisterende teknologi. I tillegg ønsker vi å redusere bruken av farlige materialer og bruke en bærekraftig teknologi gjennom hele produkts livssyklus.

De miljøgrønne produktene vil gi betydelige økonomiske fordeler for transportindustrien (bil, romfart) og byggeindustrien uten skadelige virkninger på miljø og samfunn.

Partnere i prosjektet:

  • SINTEF, Coordinator
  • SMT, Portugal
  • MAIER/CIDETEC, Spain
  • HYDRO, Norway

Finansiering:
Prosjektet er finansiert via Forskningsrådet – NANO2021, Foundation of Science and Technology (Portugal), Basque Innovation Agency (Spain) og via EUs M.ERA.Net Programme for research.

Kontaktpersoner:

Christian Rone Simon

Senior forretningsutvikler
938 11 275
Navn
Christian Rone Simon
Tittel
Senior forretningsutvikler
Telefon
938 11 275
Avdeling
Industri - Instituttstab
Kontorsted
Oslo
Company
SINTEF AS

 

Publisert torsdag 23. juni 2016
Seniorforsker
982 30 474

Prosjektvarighet

01.03.2016 - 31.12.2018