Til hovedinnhold
Norsk English

Infeed – Induksjonsoppvarmede matere for energioptimalisering i metallstøperier

SINTEF skal utvikle en energibesparende støperiteknologi. En slik teknologi vil redusere metallmengden som smeltes, og kan øke bedriftens produksjonskapasitet.

Kontaktperson

Foto: Oshaug Metall / Arnt Jørgen Sønslien

Dagens produksjon av propellblad gir høyt strømforbruk. Ved å redusere strømforbruket, vil både utgifter og miljø spares. En tilleggs-gevinst vil være at bedriften kan støpe flere propellblader per tidsenhet – eller større propellblader – enn den har smeltekapasitet til i dag.

Støping av både Stål og Nikkelaluminiumbronse krever store matere. Materen kan av og til veie like mye som selve støpegodset. Dette fører til høyt materialforbruk, er kostnadskrevende og gir lav produksjonskapasitet. SINTEF skal utvikle en teknologi som reduserer materstørrelsen og smeltekostnadene, samt gir mindre etterarbeid ved kapping av matere og mindre retur.

SINTEF Materialer og kjemi ved forsker Arne Nordmark og ingeniør Kurt Sandaunet har stått for gjennomføringen, i nært samarbeid med bedriftene Oshaug Metall AS og Scana Steel Stavanger AS. Også EFD Induction a.s i Skien har bidratt.

Prosjektet er gjennomført med støtte fra Norges Forskningsråd.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

01.07.2010 - 30.06.2014