Jorunn Skjermo
Seniorforsker- Navn
- Jorunn Skjermo
- Tittel
- Seniorforsker
- Telefon
- 982 45 040
- Avdeling
- Fiskeri og ny biomarin industri
- Kontorsted
- Trondheim
- Company
- SINTEF Ocean AS
Norsk senter for tang- og tareteknologi tilbyr en arena der forskning og næring kan møtes og sammen utvikle fremtidens industri basert på dyrkede makroalger.
Norge kan utvikle tang- og taredyrking til en ny, stor næring. Industriell dyrking av tang og tare gir muligheter for produksjon av en biomasse som kan være utgangspunkt for mange ulike produkter og som kan bidra til å gjøre Norge mer selvforsynt med mat, fôringredienser og bioenergi. Tang og tare er primærprodusenter som kan dyrkes uten bruk av matjord, gjødsel, ferskvann, sprøytemidler eller antibiotika, og Norge har enorme kystarealer som kan brukes.
Norsk senter for tang- og tareteknologi bidrar til å etablere en kompetanseplattform for utvikling av industriell dyrking, høsting, bearbeiding og anvendelse av tang og tare i Norge. Kompetansesenteret består av SINTEF Fiskeri og havbruk AS, SINTEF Materialer og kjemi, NTNU Institutt for Biologi og NTNU Institutt for Bioteknologi. Senteret har mange nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere og ønsker å være til nytte for norsk industri og offentlig sektor for å muliggjøre en ny næring basert på dyrking og prosessering av tang og tare.
Behovene for mat, fôr, bioenergi og råstoff til ulike produkter vil øke dramatisk i takt med global befolkningsvekst og klimaendringer i årene framover. Dyrking av marine organismer fra lavere trofiske nivåer vil bli svært viktig for å dekke disse behovene på en måte som samtidig reduserer de negative effektene som mat- og energiproduksjon har på miljøet.
Norge ønsker å være verdens fremste sjømatnasjon og drive en bærekraftig produksjon og en helhetlig utnyttelse av de marine ressursene. Dyrkede makroalger representerer en helt ny biomasse, og mulighetene for innovasjon og næringsutvikling basert på helhetlig utnyttelse av råstoffet er enorme.
Marin biomasse fra dyrkede makroalger er et svært bærekraftig alternativ til dagens landbaserte produksjon og bruk av fossile råstoffkilder, som kan bidra til å løse viktige samfunnsmessige og økologiske utfordringer i et globalt perspektiv, og samtidig bidra lokalt ved å skape nye arbeidsplasser i våre kystsamfunn.
SIG Seaweed er en interessegruppe ("Special Interest Group") for bedrifter og FoU-institusjoner med aktivitet og interesse innen dyrking, prosessering og anvendelse av makroalger. Formålet med SIG Seaweed er økt verdiskapning innen bioøkonomi basert på tang og tare. Arbeidsformen er kunnskaps- og erfaringsutveksling gjennom workshops og konferanser, og påvirkning av politikere, forvaltning og virkemiddelapparat gjennom formulering av et felles budskap. SIG Seaweed ledes av Norsk senter for tang- og tareteknologi, ved Jorunn Skjermo.
Mer informasjon finnes her: http://indbiotech.no/content/sig-seaweed