Slik lager vi smarte byer
Skal vi lykkes med å stanse klimaendringene, må byene gå foran.
For å forstå bedre hva de ulike byggeklossene i et smart samfunn er, har vi snakket med tre forskere og en kommunaldirektør. I tre podkast-episoder kan du høre mer om hvordan næringsliv, offentlige aktører og forskere samarbeider for å planlegge bærekraftig, dele data og utvikle grønn industri.
- Smarte samfunn er et satsingsområde i SINTEF hvor vår tverrfaglige kompetanse virkelig kommer til anvendelse, forteller forskningssjef Berit Laanke. Hun leder satsingen som skal hjelpe offentlig sektor til å styrke sin evne til å skape et bærekraftig samfunn.
Et smart samfunn er datadrevet, integrert og grønt. Det krever at vi tenker nytt og jobber sammen på andre måter enn tidligere. Og fordi svarene på hvordan vi skal bli et smart samfunn, ikke er klare, er innovasjon og forskning en nøkkel.
Skal vi lykkes med å stanse klimaendringene, må byene gå foran.
Data i store mengder gjør at kommuner kan finne sammenhenger og legge gode planer for innbyggere og næringsliv. Men selv om de har data, er det ikke sikkert de klarer å bruke dem. Derfor er det viktig at de som har utfordringen, og de som kan tolke og bruke data, møtes.
Severin Sadjina er forsker i SINTEF. I denne episoden deler han eksempler på hvordan data kan brukes på tvers av sektorer og hvordan møter mellom mennesker er avgjørende for å bruke data smart.
Globale klimaendringer fører til lokale miljøutfordringer og stiller store krav til omstilling av samfunnet de nærmeste årene. I denne episoden får du høre mer om hvordan norske kommuner kan finne løsninger som både bidrar bedre miljø og utvikling av lokalt næringsliv.
SINTEF har laget to veikart for Trondheim kommune på helse- og energiområdet hvor de har identifisert mulige områder for verdiskaping. Hør Marie Bysveen fra SINTEF og Kristian Dahlberg Hauge fra Trondheim kommune fortelle om hvordan de har samarbeidet for å omsette ambisjoner til konkrete mål.
Et smart samfunn betyr at innbyggerne har gode og bærekraftige byområder og nabolag. For å få til dette må forskere, utbyggere og kommuner samarbeide tett for å finne smarte og bærekraftige løsninger. Selv om bærekraft består av tre pilarer hvor alle er like viktige, snakker vi mest om økonomisk og miljømessig bærekraft. Men en løsning som er billig, er ikke nødvendigvis god for miljøet, og en lønnsom løsning er ikke alltid den beste for de som skal bruke den.
For den siste pilaren er sosial bærekraft, og Judith Thomsen i SINTEF forteller hvordan kommuner og utbyggere kan sette innbyggerne i sentrum og ta hensyn til hele bærekraftbegrepet når de planlegger utvikling av et område.