Til hovedinnhold
Norsk English

Roboter som livreddere

To redningsarbeidere ser ned i en fjellsprekk
SINTEF utvikler roboter som kan sendes inn i områder der det ikke er mulig eller farlig for redningsarbeidere å ta seg inn. Det kan bidra til å redde liv når tiden er knapp. Foto: Shutterstock.

Søk og redningsarbeid ved naturkatastrofer, kriser og andre alvorlige hendelser kan være svært utfordrende og farlig, og foregå med begrenset tid og ressurser. I SINTEF utvikler vi roboter som bidrar med å redde liv når det trengs som mest.

SMURF roboter (soft miniaturised underground robotic finders) er utviklet i CURSOR-prosjektet for å brukes i områder hvor det er vanskelig eller farlig for mennesker og hunder å ta seg inn. SMURFene kan søke parallelt på innsiden og utsiden av et ulykkesområde, som for eksempel et steinras.

Robotene er utstyrt med kameraer, termografiske funksjoner, mikrofoner og kjemiske sensorer som kan oppdage et bredt spekter av stoffer, inkludert de som indikerer at det befinner seg mennesker der. Dette gjør at redningsmannskapet kan få god oversikt over skadeomfanget og samtidig ha mulighet til å kommunisere med ofrene som roboten lokaliserer.

Robotene kan fraktes til katastrofeområdet ved hjelp av transportdroner. Der jobber de uavhengig i klynger for å lete etter overlevende. Robotene er bygget for å være både små og fleksible. Dette gjør at de enkelt kommer inn i trange rom og kan flytte seg rundt, klatre opp eller slippe seg ned rundt hindre de støter på.

SMURF-roboter kan ta seg inn i vanskelige eller farlige områder og lete etter overlevende. Illustrasjon: EU-prosjektet CURSOR

Roboter finner overlevende

I prosjektet INACHUS har SINTEF utviklet en slangelignende robot. Prototypen inneholder flere sensorer som gjør det enkelt for redningsmannskapet å kommunisere med ofre, som for eksempel har vært utsatt for en bygningskollaps. Roboten er smidig og kan gå inn i små hull i ruinene, helt ned til 20 x 20 cm, og ved hjelp av kraftige lys hjelper roboten redningsmannskapet med å få en oversikt over ruinene via et fjernstyrt nettbrett.

En slangelignende robot
Den slangelignende roboten SINTEF har utviklet i prosjektet INACHUS inneholder flere sensorer, som blant annet gjør det mulig for redningsmannskapet å kommunisere med ofre den lokaliserer.

Roboten identifiserer overlevende ved hjelp av et infrarødt kamera samt en elektronisk kjemisk nese, som måler spesifikke gasser som befinner seg i nærheten av levende mennesker. Det er også en robotradar som oppdager små bevegelser, som for eksempel pust, og et toveis lydkommunikasjonssystem som lar brukerne kommunisere med offeret.

Les mer om INACHUS-prosjektet i dette blogginnlegget.

Droner gir økt sikkerhet

Gjennom INGENIOUS-prosjektet jobber SINTEF med å øke sikkerheten til førstehjelpspersonell i nødsituasjoner som kollapsede bygninger eller under et jordskjelv. Målet er å finne posisjonen til førstehjelpspersonell slik at kolleger utenfor vet at personen fortsatt er i bevegelse.

I et vanlig utendørsmiljø er det en enkel operasjon å finne posisjonen til en person, ved å benytte signalene fra en håndfull satellitter. Innvendig er dette derimot en mye vanskeligere oppgave, ettersom bygningens vegger kan hindre disse signalene. SINTEF løser dette ved å sende inn små droner som fungerer som “innendørssatellitter”. De autonome dronene flyr inn og sprer seg til ulike deler av bygningen. De har til enhver tid kontakt med hverandre for å utveksle meldinger.

Når dronene er på plass kan førstehjelpspersonell gå inn i området og ha med seg en liten modul som sporer posisjonen og kommuniserer med de utenfor bygningen, ved hjelp av innendørssatellittene. Løsningene benytter dronene Crazyflies, som er utviklet av Bitcraze. Dronene veier bare 40 gram, kommer med åpen kildekode-programvare og benyttes av forskningslaboratorier over hele verden.

Les mer om SINTEFs arbeid innen robotikk og autonomi her.

 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson