Hva er allerede tilgjengelig av smarte digitale vannløsninger og hva er under utvikling? Hvordan bør vi arbeide videre med digitalisering, slik at det bidrar best mulig til å løse kommunenes oppgaver og utfordringer innen vann og avløp?
Vi trenger innspill fra kommuner, stat, interesseorganisasjoner, forskere, utdanningsinstitusjoner, bedrifter, og entreprenører!
Deltakere fra alle deler av VA-sektoren ønskes velkommen til workshop.
Påmeldingsfrist er 24. mai.
Program
- Velkommen ved forsker Stian Bruaset, SINTEF.
- Digitalisering i VA sektoren i Norge – en innledning om nåværende status og utfordringer ved sjefsstrateg Jon Røstum, Volue.
- Erfaring fra kommuner:
-
- Den nye tidsalder er digital - Hvordan Horten bruker digitalisering for å effektivisere driften av vann- og avløpsanleggene under Smart City Vestfold konseptet. Innlegg av sjef Teknisk etat Geir Kjellsen og prosjektleder Håkon Stamgård, Horten kommune.
- Nye muligheter innen lekkasjesøk på drikkevannsledninger og langsiktig strategi for å få ned lekkasjene i Oslo. Innlegg av overingeniør Chetan Hathi, Oslo VAV.
- Kan VA-gebyret reduseres ved å anvende maskinlæring i driften? - VEAS visjoner og arbeid med data og digitale verktøy. Innlegg av senior prosjektleder Hilde Johansen, VEAS.
Pause
- Erfaring fra firma:
- Tilgjengeliggjøring og utnyttelse av sanntidsdata for å løse vannutfordringer. Innlegg av sjefsstrateg Jon Røstum, Volue.
- Bruk av smarte vannmålere – hva kan de tilføre bransjen? Innlegg av daglig leder Dag Almar Hansen, Techni.
- Bruk av sensorer og IoT løsninger for å overvåke overvann og avløpsnett i byene. Innlegg av teknisk leder Roald Boge, PipeLife.
- Helhetlig digitalisering – Miljøaspekter og fremmedvann - Anvendelse av analyse for ivaretakelse av miljøaspekter, erfaringer fra Lillestrøm. Innlegg av leder for analyse Marco Westergren, InfoTiles.
Gruppearbeid:
- Gruppearbeidet deles inn etter følgende fagområder:
- Renseprosesser for vann- og avløp
- Ledningsnett for vann- og avløp
- Overvannshåndtering med fokus på naturbaserte løsninger
- Gruppearbeid gjennomføres i programmet Miro. Link til gruppearbeid sendes ut sammen med link til workshopen.
- I gruppearbeidet ønsker vi å få tilbakemelding på en del sentrale utfordringer og spørsmål relatert til digitalisering. Resultatene vil oppsummeres og følges opp i WS nummer 2 som gjennomføres høsten 2021.
Workshopen er en del av prosjektet «Digital Water City in Norway» som finansieres av Norges Forskningsråd.