Til hovedinnhold
Norsk English

Roboter inntar lagrene

Varelager til dagligvaregrossist H.I. Giørtz. Foto: Tony Hall
På Eidsnes utvikles en robot som skal plukke varer på varelageret. – Vi holder på å lage roboter til dagligvarebransjen. Vi har laget en prototyp som vi har startet testing av hos H.I. Giørtz, forteller Torbjørn Vestnes Krogen.

Torbjørn er daglig leder i oppstartsbedrifta Currence Robotics AS som er en av to bedrifter i Møre og Romsdal som får av Forskningsrådets pott på 600 millioner til virksomheter som driver med forskningsbasert innovasjon. De er tildelt 16 millioner kroner over fire år for å produsere roboter på Eidsnes. SINTEF Manufacturing er hoved FoU-partner og skrev søknaden sammen med Currence Robotics.

Krogen fikk ideen mens han ennå var logistikksjef hos varegrossist H.I. Giørtz. Han kjenner dagligvarebransjen ut og inn, og så behovet for å automatisere eksisterende lagerbygg. Da han var på jakt etter mulige automatiseringsløsninger, var det ingen leverandører som kunne tilby det. Han tok kontakt med SINTEF-miljøet i Trondheim, og fikk kartlagt forskningsfronten. Etter det vokste bedriften fra en til ti ansatte: fire i Trondheim og seks i Ålesundsregionen.

Roboter kan gjøre en del av jobben

I bunnen har Currence Robotics H.I. Giørtz som kunde. Giørtz er dagligvaregrossist delvis eid av NorgesGruppen, og med en omsetning på 3,5 milliarder kroner. Bedriften leverer varer fra Romsdalsfjorden i nord til Nordfjord i sør.

– I fjor ble 12 millioner kolli håndtert av personer. Det er deler av dette de ønsker å plukke fra reolen til pallen ved hjelp av roboter. Roboter kan gjøre en del av jobben som i dag utføres av mange personer, påpeker Vestnes Krogen.

Plukkerobot med 3D-kamera

– Det er veldig komplisert å utvikle ny robot, mange faktorer må på plass, forteller Olivier Roulet-Dubonnet, ansvarlig for produktutviklingen. – Så langt har vi laget en prototyp: en spesialdesignet plukkerobot med 3D-kamera og andre sensorer, for å lokalisere varer montert på en standard industriell, selvgående plattform med innendørs posisjonering.

Videre forskning skal styrke robotens evne til å lokalisere, gripe og stable varene. Dette krever både mye programvareutvikling og mekanisk design. BIA-prosjektet har fem hovedaktiviteter:

  • Lokalisering
  • Griping
  • Stabling
  • Menneskesikker robotoperasjon
  • Simulering, validering og demonstrering

SINTEF Manufacturing har gjennom en rekke tidligere prosjekter arbeidet med robotikk innenfor produksjonsindustrien, blant annet innenfor områdene baneplanlegging basert på sensordata, sanntidsstyring av roboter, analyse av sensordata og griperløsninger. Instituttet vil bidra med spisskompetanse innenfor disse områdene, i tillegg til nødvendige laboratoriefasiliteter for gjennomføring av syntetiske forsøk.

Slik ser roboten varene på pallen gjennom et 3D-kamera. Foto: Roulet-Dubonnet

Utforsk fagområdene