Til hovedinnhold
SINTEF-forsker Johanne Arff fikk gleden av å være faglig guide for kong Harald på en svipptur til tareplantenes rike. Her beskuer kongen taresporer. Foto: Thor Nielsen

Dagen før Aqua Nor åpnet sine dører, innviet SINTEF Norsk senter for tang- og tareteknologi, med statssekretær Kristine Gramstad som snorklipper.

Og enda mer oppmerksomhet fra høyt hold skulle det altså bli.

Som det går fram av bildene, tok kongen seg god tid på utstillingsstanden som profilerer det nyetablerte tang- og taresenteret.

Målet til senteret er å bidra med kompetanse som skal gjøre dyrking av tang og tare mulig i stor skala – med norske lønnskostnader. Tare kan blant annet bli råstoff for en ny generasjon bærekraftig biodrivstoff.  

– Kongen ga uttrykk for at han syntes dette var svært spennende, forteller Johanne Arff. SINTEF-forskeren fikk æren av å vise kongen taresporer i mikroskopet – og gi ham en kort innføring i SINTEFs tang- og taresatsing.  

– En veldig hyggelig opplevelse, sier Johanne smilende etter møte med oppdrettsmessas mest celebre besøkende.

Et undersjøisk ”åker”-areal på Vestfolds størrelse, kan alene gi to milliarder liter tarebasert biodrivstoff. Les mer om Norsk senter for tang- og tareteknologi

Av Svein Tønseth