Til hovedinnhold
Norsk English

Forskere gir fiskere intelligente klær

Anført av norske forskere og industrifolk, skal åtte EU-land sammen utvikle nye arbeidsklær for fiskere – med innebygd livreddende elektronikk.

Slik kan fiskernes framtidige arbeidsklær bli.
(Klikk på bildet for å gjøre det stort.) Illustrasjon: SINTEF Teknologi og samfunn

I klærne er det planlagt å innlemme en trådløs ”dødmannsknapp”, som stanser enmannssjarker ved fall over bord.

Tanken er at den samme ”innebygde” elektroniske inntretningen skal inneholde en alarmgiver med posisjonssender, for at fiskerne skal bli funnet raskt etter et uhell. 

Kanskje vil det nye arbeidstøyet også bli i stand til å ”lime igjen” sine egne rifter!

Safe@Sea – prosjekt til 32 millioner kroner

Med SINTEF som koordinator og Helly Hansen som prosjektleder, pågår nå et EU-støttet forskningsprosjekt som skal redde yrkesfiskere fra drukningsdøden.

Og yrkesfiskerne er ei utsatt gruppe. 

I perioden 2000 til 2009 omkom 77 norske fiskere på jobb. Det gir et snitt på 7-8 omkomne fiskere per år. Til sammen sto ”forlis/havari” og ”fall overbord” for over halvparten av dødsulykkene (46).

Dette er bakgrunnen for det treårige prosjektet Safe@Sea til fire millioner euro (32 millioner kroner).

Klær med innebygd høyteknologi
– Vi skal gjøre hverdagen tryggere og mer komfortabel for fiskerne ved å bake høyteknologi inn i klærne de jobber i. Kort sagt, gi dem det som på fagspråket kalles intelligente klær, sier SINTEF-forsker Hilde Færevik som koordinerer prosjektarbeidet.

SINTEF har satt sammen ei tverrfaglig gruppe til å utvikle framtidas arbeidsklær for fiskerne. Fra venstre: prosjektleder Hilde Færevik (fysiolog), Susie Jahren (materialteknolog), Ole Petter Næsgaard (inustridesginer), Ingunn Holmen Geving (sivilingeniør i biofysikk) og Tore Christian Storholmen (industridesginer). Foto: SINTEF / Thor Nielsen 

Selv er Færevik fysiolog. Fra SINTEF har hun med seg et tverrfaglig team bestående av to industridesignere, en sivilingeniør i biofysikk og en materialteknolog.

Fra norsk side er elektronikkselskapet Sisyfos med i prosjektet sammen med SINTEF og Helly Hansen.

I tillegg deltar forskningsinstitusjoner og industribedrifter fra Danmark, Finland, Sverige, Belgia, Spania, Italia og Storbritannia.

Smussavvisende
I fiskerinæringa har god, gammeldags oljehyre vært det vanlige arbeidsantrekket. Kontrasten er stor til teknologiinnholdet som skisseres for de kommende klærne.

I tillegg til å legge livreddende elektronikk inn i klærne, håper forskerne å finne en overflatebehandling som gjør det lettere å spyle av blod og fiskeslo fra klærne.

– Samtidig skal klærne være myke og pustende. Viser høyteknologien seg å gå utover disse egenskapene, må vi senke teknologiambisjonene. For blir ikke bekledningen behagelig å ha på, vil den heller ikke bli brukt, sier Færevik. 

Innebygd ”dødmannsknapp”
Trådløse ”mann-over-bord-systemer”, som stanser enmannssjarker hvis fiskeren faller over bord, og som i tillegg slår alarm og angir posisjon, lages allerede av det norske selskapet Sisyfos. Dagens versjon av dette utstyret må festes på klærne. Et av målene i prosjektet er å utvikle en versjon som kan innlemmes i bekledningen, slik at fiskerne alltid har den på seg på sjøen.

– Vi ønsker også at klærne skal ha oppdriftssystemer, enten i form av faste flyteelementer eller i form av lunger som automatisk fylles med gass hvis brukeren havner i sjøen, sier Færevik.

Skal ikke ende opp bare som fancy lab-prototyp

Av Svein Tønseth