Til hovedinnhold
Norsk English

Facebook og Twitter inn i redningstjenesten

De sosiale mediene som Facebook og Twitter skal utnyttes i redningsaksjoner
De sosiale mediene som Facebook og Twitter skal utnyttes i redningsaksjoner, men på et profesjonelt nivå. Foto: Morguefile
EU prosjektet SOCIETIES vil revolusjonere måten å jobbe på under større kriser – gjennom å utnytte sosiale medier.

Trådløs teknologi har gjort at vi er på nettet - ikke bare foran pc’en i arbeidstida på kontoret, men hele dagen via smartphones og bærbare pc’er. Vi kommuniserer via sms og bilder, vi melder oss inn i grupper på Facebook og får tilsendt spesialtilpasset informasjon, vi chatter og skyper.


Krisehåndtering
Dette forholdet har EU tenkt å utnytte i det120 millioner store prosjektet SOCIETIES som starter opp i oktober og skal gå i 3,5 år. De sosiale mediene som Facebook og Twitter skal utnyttes, men på et profesjonelt nivå.

SINTEF skal delta i scenariet som omhandler krisehåndtering og som ledes av den tyske romfartsorganisasjonen DLR.
– Vi skal bidra med teknologi for sosiale nettverk og kobling av mobil til et nettverk, opplyser Babak Farshchian på SINTEF IKT.

Kartlegging
Under terrortrusler, naturkatastrofer og kriser er problemet ofte mangelfull informasjon. Under Haitikrisen var det problemer med å få mat og medisiner ut til folk. For å få nødhjelp og assistanse ut er rask informasjon om ødeleggelser på veier og flyplasser påkrevd.

- Det aller første som kreves er en kartlegging, sier Farshchian. – Hva har skjedd/hva skjer, hvor er det, hvordan er terrenget, er det sårede, kan man gruppere sårede?
- Å bruke mobiltelefon med kamera og ta bilde i Googlekart, er en måte å markere lokasjon kjapt for alle. Man kan ta bilde av bygg og sette på kartet. Man kan opprette en side der all informasjon samles.

Prosjektet vil handle mer om å organisere allerede eksisterende teknologi enn å utvikle ny.
For å få en klar, god logistikk i arbeidet etter en krise, må forskerne finne ut hvordan informasjonen som høstes på en best mulig måte skal fås ut til instanser som politi, hjelpeorganisasjoner og sykehuspersonell. Tyske DLR har store laboratorier på Kypros som vil bli benyttet til uttesting i prosjektet.

Se: http://www.ict-societies.eu/