Til hovedinnhold
Norsk English

Banebrytende industriprosjekt til flerfaselaboratoriene hos SINTEF og IFE

Et sterkt samlet fagmiljø klart til å utnytte de unike laboratoriene hos IFE og SINTEF i MultiFlow prosjektet. Her fra Kick-Off samlingen på Kjeller 28. januar. Foto: Jan Nossen.
SINTEF Petroleum har sammen med Institutt for Energiteknikk (IFE) inngått avtale med hele 7 industriselskaper om et nytt og spennende datainnsamlingsprosjekt. Laboratoriene på Tiller og Kjeller tas direkte i bruk etter nylige oppgraderinger.

Flerfaseteknologien ble i 2012 kåret til den viktigste norske oppfinnelsen siden 1980 av en fagjury i Aftenposten. Vi snakker om en norsk industriell suksesshistorie som har hatt enorm betydning for verdiskapning de siste 30 årene. IFE og SINTEF har samarbeidet jevnt og trutt innen dette fagområdet siden den første simulatoren ble utviklet hos IFE på 1980-tallet. "Vi møter industriens behov på en meget effektiv måte og konsoliderer samarbeidet mellom SINTEF og IFE innen dette fagområdet", uttaler forskningssjefene Jon Harald Kaspersen hos SINTEF og Kristian Sveen hos IFE.


IFE's flerfaselaboratorium på Kjeller. Foto: IFE.

SINTEF's flerfaselaboratorium på Tiller. Foto: Harald Killingberg.

Kick-Off for MultiFlow-prosjektet ble arrangert 28. januar hos IFE på Kjeller. Selskapene som finansierer prosjektet er: Statoil Petroleum, Lundin Norway, Eni Norge, Gassco, Schlumberger Information Solutions, Forsys Subsea og LedaFlow. Prosjektleder Christian Brekken forteller at MultiFlow vil produsere mer detaljerte data fra laboratoriene enn noen gang tidligere, spesielt på Kjeller der de aller mest avanserte instrumentene er installert. Dette er nødvendig for å holde tritt med den raske utviklingen av modeller i simulatorene. I tillegg vil man for første gang produsere 3-fase data fra storskala-laboratoriet på Tiller (gass, olje og vann). Tilsammen muliggjør dette unike studier av hvordan flerfase strømningsfenomener skalerer med rørdiameter. Prosjekt-etableringen er et tydelig bevis på at disse laboratoriene beholder sin verdensledende posisjon.

Siden utviklingen av de første flerfasesimulatorene på 1980-tallet har tiden fra datainnsamling til ny tilgjengelig kommersiell simulatorkode ofte tatt opp mot 10 år. For første gang samles nå sentrale operatørselskaper og verdens ledende simulatorleverandører i ett felles prosjekt for rask translasjon av nye detaljerte data til forbedrede simulatorer på en mer kostnadseffektiv måte. "Nøyaktighet i simuleringer er en nøkkelfaktor i hele verdikjeden for industrien – helt fra konseptvalg til operasjonsanalyse i driftsfasen. At vi har lykkes med å samle et så sterkt fagmiljø hos IFE og SINTEF sammen med industrien på denne måten er særdeles gledelig", sier Brekken.

Utforsk fagområdene