Til hovedinnhold
Norsk English

Babyen som er blitt 30 år

Bilde av Dag Slagstad ifm jubieet til modelleringsverktøyet SINMOD
Det var Dag Slagstad som bygget opp modelleringsverktøyet SINMOD. Nå har det gått 30 år, og sjefforskeren jobber fortsatt med utvikling av det samme verktøyet.

Nylig feiret SINTEF Ocean jubileet med et fagseminar, hvor viktige samarbeidspartnere var til stede.
- Det er imponerende det Dag har fått til. Han har vært flink til å knytte til seg dyktige partnere og så er han en veldig raus og lett person å ha prosjekter sammen med, sier professor ved Universitetet i Bergen, Jarle Berntsen.

Viser første modellen av SINMOD - modelleringsverktøy
Slik så det første modelloppsettet av SINMOD ut i 1987.

Modellen ble "født" i USA

Det var da Dag Slagstad dro til USA i 1986 at ballen begynte å rulle. Babyen SINMOD ble født og siden har den numeriske havmodelleringsmodellen blitt bedre, større og mer effektiv for hvert år som har gått.
- Da jeg kom hjem fra Florida i 1987, hadde jeg en modellversjon i handa. Fra 87 og frem til i dag har det skjedd en enorm utvikling av modellen og ikke minst datakraften. Vi får gjort ting med modellen i dag, som jeg bare kunne drømt om tidligere, sier sjefforsker i SINTEF Ocean, Dag Slagstad.

Det er spesielt den biologiske delen av modellen som er blitt forbedret mye over de siste åra. Anvendelsen har også blitt mer allsidig. SINMOD ble i sin tid utviklet for å være en storskalamodell for Barentshavet. Dette for å regne på produksjon av dyreplankton, som er maten til fisken.
- I dag er det seks-sju personer bare i SINTEF Ocean som jobber med SINMOD mer eller mindre på fulltid. Modellen utvikler seg stadig i nye retninger. Nå brukes den både i forbindelsen med kartlegging av blåskjell, tare, lakselus og maneter, sier Slagstad.

- Modellen har levd i 30 år. Hvor mange år til tror du den vil bli utviklet og brukt?
- Den kan leve ei stund ennå, men den må hele tiden videreutvikles. Styrken til SINMOD er at den kan spesialdesignes til nye oppgaver som dukker opp, sier han.

Viser SINMOD et modelleringsverktøy i 3D
Her er en modell fra 2003 hvor temperaturen i havet måles gjennom modellen.


Slagstad har bakgrunn innen elektro og kybernetikk. Hydrodynamikk har han lært seg underveis. I dag har han egentlig nådd pensjonistalderen med god margin, men jobber fortsatt en del for SINTEF.
- Jeg har planlagt veldig lite i livet mitt. Hvor lenge jeg blir med videre i jobbingen med SINMOD, vet jeg ikke. Men jeg synes fortsatt det er artig å grave meg ned i detaljer i modellen, smiler han.

- SINMOD vil leve videre

En person Slagstad har jobbet veldig tett med over mange år er professor Paul Wassmann fra Universitetet i Tromsø.

Dag Slagstad og to professorer ifm jubileet til modelleringsverktøyet SINMOD
Dag Slagstad (i midten), sammen med professor fra UiT Paul Wassmann (tv) og professor fra UiB Jarle Berntsen i forbindelse med 30 års jubileet til SINMOD. Foto: SINTEF


- Det er mange prosjekter jeg har hatt, som aldri ville vært mulig uten SINMOD. Samarbeidet med Dag har betydd mye for mitt arbeid. Samtidig har nok min kunnskap om biologi betydd mye for utviklingen av modellen. Vi har hatt et flott samarbeid siden tidlig på 90-tallet, sier Wassmann.


SINTEF har flere forskningsprosjekt hvor SINMOD blir brukt i dag og samarbeidspartnerne tror modellen vil leve videre i årene som kommer.
- Det er viktig at SINTEF holder fast på SINMOD, og så tror jeg kanskje at de i tillegg burde hatt ett bein til å stå på. Hva det neste toget blir, er vanskelig å vite. Men før man hopper på, er det viktig å tenke seg nøye om, mener professor Jarle Berntsen.