
Norsk byggenæring er med når EU satser på energieffektivisering
– Mange bedrifter er nok ikke klar over mulighetene som ligger i EU-finansierte FoU-prosjekter, tror Inger Gamme i byggevareprodusenten Hunton.
– Mange bedrifter er nok ikke klar over mulighetene som ligger i EU-finansierte FoU-prosjekter, tror Inger Gamme i byggevareprodusenten Hunton.
Skiftelokomotiv som går på diesel, kan elektrifiseres. Da sparer vi både CO2-utslipp og den totale energibruken reduseres betydelig, viser ny studie.
I 2050 må infrastrukturprosjekter være naturpositive, kunne inngå i sirkulære verdikjeder og benytte klimapositive materialer. Det er hovedbudskapet i det nye veikartet for norsk infrastruktur mot 2050.
Samarbeidsprosjektet skal få fortgang på CCUS-satsningen i Nord-Norge ved å se på best mulige løsninger for CO2-transport og lagring fra viktige utslippskilder.
Det europeiske partnerskapet SHAPE søker 15 deltakere til et spesialtilpasset og gratis opplæringsprogram som skal bidra til bærekraftige og rimelige boligløsninger i hele Europa.
Forskningssenteret Zero Emissions Metal Production (FME ZeMe) skal utvikle løsninger som bidrar til en karbonnøytral metallindustri i Norge innen 2050.
Sammen med ukrainske aktører planlegger SINTEF et pilotprosjekt knyttet til full utnyttelse av byggavfall fra krigsherjingene i Ukraina.
Bygg- og anleggsnæringen kan kutte store utslipp ved å holde produkter og ressurser i omløp. Da trenger vi insentiver og rammer som legger til rette for at forskningsresultater raskt kan omsettes i skalerbare, sirkulære løsninger.
For at de skattene som ligger i våre bygg fortsatt kan brukes trygt videre i sitt neste liv, bidrar SINTEF med sin ekspertise inn i Digital plattform for ombruk av byggematerialer.
I prosjektet NADA får kommuner hjelp av forskere til å analysere avfall på byggeplassene, slik at de skal kunne levere bygg til befolkningen uten å generere store avfallsmengder. Målet er null avfall.
Norge har en ambisjon om å ta lederskap på bærekraft i hele verdikjeden for batterier. Flere initiativer er igangsatt, men hvordan kommer vi til det nivået som trengs for at målet nås?
Prosessindustri, karbonfangst og -lagring og bioteknologi var hovedtemaene på arrangementet Industriløftet på Arendalsuka 2024.
Mange gamle trebjelker kan gjenbrukes i bærekonstruksjoner i nye bygg. Men hvordan kan vi sortere brukte bjelker bare etter utseendet?
SINTEF Industri bidrar med nye forskningsresultater og kunnskap i flere sentrale debatter på Arendalsuka i år.
Det haster med å finne varig og standard praksis for sirkulære løsninger. For å komme i mål kreves det koordinert innsats fra alle aktører i byggenæringen, inkludert politiske beslutningstakere.
Får vitenskapelig og strategisk ansvar for teknologier for produksjon, gjenvinning og resirkulering av kritiske og strategiske råmaterialer fra primære og sekundære kilder, samt fra mineraler.
Et nytt forskningsprosjekt i EU skal bidra til mer nøyaktig og standardisert informasjon om byggematerialer og deres egenskaper. Målet er mer ombruk i byggenæringen, og SINTEF leder piloten på Svalbard.
Solcellepaneler inneholder mange verdifulle materialer. Allikevel går det meste på dynga etter endt levetid. Nå jobber forskere med saken.