Til hovedinnhold
Norsk English

Bærekraftig industri og sirkulærøkonomi

Fra venstre: Vidar Røssvassbukt fra Helgeland Ferdigbetong og teamet ved SINTEF Helgeland, førnøyd over å få prosjektet bevilget fra EU. Foto: SINTEF
SINTEF Helgeland skal delta i et spennende prosjekt om økt bærekraft og sirkulærøkonomi i industrien gjennom å etablere en Hub for Circularity.

Ved å styrke samarbeidet mellom industribedrifter og offentlig sektor, vil prosjektet fremme grønnere industriprosesser og bærekraftige samfunn. Prosjektet har fokus på å finne løsninger på hvordan resirkulere overskuddsressurser som materialer, varme og vann. Målet er å redusere miljøavtrykket gjennom samarbeid om industrielle prosesser.

Prosjektets formål er å utvikle det som kalles industriell-urban symbiose. Dette er vanligvis forbundet med tett befolkede områder. SINTEF Helgeland vil sammen med Kunnskapsparken Helgeland, Arctic Cluster Team (ACT), Nordland Fylkeskommune, Mo Industripark, Rana Utvikling og Rana kommune, undersøke hvordan industriell-urban symbiose fungerer i mer tynt befolkede strøk. Dette skal undersøkes ved å systematisk teste forskjellige metoder for å finne nye sirkulære konsepter. Målet er å øke samarbeidet for en Hub for Circularity (H4C) i regionen.

Dette prosjektet gir oss muligheten til å utvikle industrialiserbar og bærekraftig teknologi som er svært samfunnsviktig. Det er spennende å vare del i ett internasjonalt samarbeid med forskning, industri og forvaltning.
Vidar Røssvassbukt, Daglig Leder Helgeland Ferdigbetong AS
Bilde fra Helgeland Ferdigbetong, der pilotprosjekt for sirkulær gjenvinning av betong skal gjennomføres. Foto: SINTEF

Oppbygging av industriklynger som samarbeider med byområder gir en raskere og mer effektiv grønn utvikling av samfunnet.

I prosjektet skal teknologiske innovasjoner piloteres. For eksempel vil Helgeland Ferdigbetong i samarbeid med SINTEF gjennomføre en pilot for resirkulering av betong.

Del av et større EU-prosjekt

EU har nylig bevilget rundt 230 millioner kroner til et prosjekt med fokus på sirkulære innovasjoner. En Hub for Circularity skal studeres og implementeres på flere steder i Europa, inkludert Nordland, hvor SINTEF Helgeland leder den lokale innsatsen.

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner