Til hovedinnhold
Norsk English

Slik kjøler du ned drikke mest effektivt i julesesongen

Kristian Solheim Thinn, forsker i SINTEF Energi, har gått vitenskapelig til verks for å finne den mest effektive måten å kjøle ned favorittdrikken på, akkurat i tide før jul og nyttår.

Ingenting er vel bedre enn kald drikke. Men hvor lang tid tar det egentlig å kjøle det ned?

"Jeg har funnet svaret enten du foretrekker boblevann, brus eller øl. Svaret vil kanskje overraske," sier Kristian Solheim Thinn.

Sno_med.jpg

Thinn har gjennom nøye testing i isbad, vannbad, snø, fryser og kjøleskap funnet ut at den optimale kjølemetoden avhenger av hvor kald drikken skal være og hvilke hjelpemidler du har tilgjengelig.

"Er du fornøyd med 9°C, kjøles en 0.33L-boks ned på bare 15 minutter i vannbad fra springen. I isvann trengs bare 5 minutter for å nå 9°C. Dette er serveringstemperatur for bayer og pale ale," sier Kristian.

Thinn gir også råd for dem som foretrekker enda kaldere drikke og avslører at isvann er raskest, med 5°C oppnådd på kun 10 minutter.

Men du må være tålmodig om du skal kjøle ned drikke i kjøleskap.

"Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle ned til 9°C, men hele 10 timer å nå 5°C," råder Kristian.

"Om vi er heldige og får en hvit jul er kanskje snø en god løsning? En 0,33 boks blir 5°C på en halvtime, og en 1,5 liters flaske tar 45 minutter", sier Kristian.

kjole-graf_norsk-0-33.jpg

kjole-graf_norsk1-5.jpg

Til vanlig forsker Kristian på temperatur i kraftkabler.

"I kraftkabler begrenser temperaturen hvor mye energi som kan overføres. Ved bruk av sensorer eller fiberoptikk kan reell temperatur måles nøyaktig og spare nettselskapene for store summer i unødvendige investeringer." forklarer Kristian.

Les mer på #SINTEFblog: Hvordan kjøle ned drikke mest effektivt?
  

Utforsk fagområdene

Kontaktperson