En stor del av CO2-utslippene kommer fra industrien. Karbonfangst, bruk og lagring (CCUS) kan spille en avgjørende rolle for å sikre at den energiintensive industrien og kraftsektoren i Europa er i stand til å omstille seg til klimanøytralitet, og for at EU skal kunne levere på sine forpliktelser om klimanøytralitet.
For å nå Parisavtalens mål må, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA), 14 prosent av den totale utslippsreduksjonen innen 2060 komme fra CCS. Dette innebærer å fange karbondioksidavfall, transportere det i rørledninger eller skip, og lagre det for å forhindre at det kommer inn i atmosfæren. Fanget CO2 kan også brukes til å lage nye produkter.
Nettverk for kunnskapsdeling og formidling
CCUS ZEN (Zero Emission Network) har som mål å bidra til å redusere CO2-utslipp fra industriklynger og knutepunkter i Europa ved å bygge nettverk og dele kunnskap og erfaring om CCUS. SINTEF er, med sin erfaring på CCS, koordinator for både prosjektet og nettverket, som i dag består av 14 partnere og rundt 40 nettverkspartnere fra 16 land i Europa.
- For å oppnå implementering av CCUS i Europa er deltakelse og støtte fra et bredt spekter av aktører på tvers av CCUS-verdikjeden avgjørende, sier Eirik Falck da Silva, CCUS ZEN prosjektkoordinator og forskningsleder ved SINTEF Industri.
Partnerne i nettverket har bred kompetanse og kunnskap på tvers av CCUS-verdikjeden og ulike deler av CCUS-infrastruktur, slik som havner, transport, skip, rørledningsindustrien, energi og CO2-lagring.
Fokus på Baltikum og Middelhavsregionen
Nettverkets mål er å fremme effektiv kunnskapsdeling, muliggjøre raskere utvikling av CCUS-prosjekter og å identifisere potensielle nye initiativer innen CO2-transport og -lagring.
Land og regioner som har kommet lengre i utvikling og bruk av CCUS kan bidra med kunnskap til land med mindre erfaring. Prosjektet vil fokusere på Baltikum og Middelhavsregionen.
- Vi er glade for å allerede ha samlet mange viktige akademiske og industrielle partnere, og håper vi kan utvide nettverket vårt ytterligere i løpet av de neste to og et halvt årene, sier da Silva.
Fakta om prosjektet
CCUS ZEN (Zero emission network) er finansiert av EU’s Horizon Europe. Prosjektets startdato var 1. september 2022. Det vil vare i 2,5 år.
Partnere i prosjektet:
- SINTEF AS (koordinator), Norge
- Tallinn University of Technology, Estland
- CO2 Value Europe AISBL, Belgia
- Perspectives Climate Research, Tyskland
- Polish Geological Institute – National Research Institute, Polen
- Novia University of Applied Sciences, Finland
- Geological Survey of Denmark and Greenland, Danmark
- Middle East Technical University, Tyrkia
- Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM), Frankrike
- IOM law, Norge
- Technip Energies, Frankrike
- Rambøll, Danmark
- Axelera, Frankrike
- University of Edinburgh, Storbritannia
I tillegg har prosjektet rundt 40 nettverkspartnere.