Til hovedinnhold
Norsk English

Teknologi som hjelper oss med det grønne skiftet

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sensorene spiller en viktigere rolle i klimakampen enn du kanskje tror.

- Det grønne skiftet er et teknologiskifte, sier Mats Stefan Carlin. Han er forskningssjef for avdelingen Smart Sensor Systems i SINTEF Digital, og i podkasten Smart forklart gir han oss et innblikk i hva sensorene kan bidra med i klimakampen.

Sensorer er noe som sanser noe rundt oss, og som omsetter det til et digitalt signal som vi kan bruke etterpå. Du har dem rundt deg i hverdagen, for eksempel i smartklokka, vaskemaskina, eller i bilen din.

De hjelper oss med mye, også når det kommer til å gjøre verden mer miljøvennlig. Informasjonen som sensorer samler inn, kan brukes til å ta grep som minsker utslipp eller sparer energi.

De kan også bidra til gjenbruk av det mange ser på som søppel.

- På de aller fleste moderne, store søppelsorteringsanlegg finnes det sensorer som sorterer ut materialet fra ting vi har kastet. De gjør det mulig å sortere ut ting som metaller og ulike plasttyper. Ting du har kastet som fortsatt har en verdi, forklarer Carlin.

"Tour de France-effekt" for lastebiler 

I Smart forklart blir han, sammen med Telenors forskningsdirektør Bjørn Taale Sandberg, utfordret til å se inn i krystallkula – og spå hva vi kan vente oss av gode løsninger i fremtiden. 

Sandberg trekker frem hvordan sensorer, i samspill med et hurtig 5G-nett, kan bidra til mindre utslipp i trafikken.

- Med sensorer som måler avstand, kan det være en distanse på én meter mellom lastebiler som kjører i 90 kilometer i timen langs en motorvei. Da dytter den første lastebilen lufta til side for nummer to, og nummer to dytter lufta til side for nummer tre, og så videre. Litt som syklistene i Tour de France. På den måten kan du redusere energiforbruket i den kolonnen med lastebiler med 25 prosent, forklarer Sandberg.

Lyst til å vite mer om sensorer som hjelper oss både i hverdagen og i klimakampen? Hør mer i podkasten Smart forklart under: Hør alle episodene av Smart forklart her.

 

Grønn digital transformasjon mot 2030

Grønn transformasjon mot 2030 Arendalsuka 2021
Foto: Telenor/Martin Fjellanger

 

I samarbeid med Telenor hadde SINTEF et arrangement under Arendalsuka 2021 der nettopp teknologiens rolle i det grønne skiftet var tema. Opptaket av arrangementet "Grønn digital transformasjon mot 2030" finner du her.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson