Til hovedinnhold
Norsk English

EU hyller norskledet prosjekt

Sykepleier viser en eldre mann noe på en mobiltelefon.
EU-prosjektet ENACT, ledet av SINTEF, har hatt stor betydning e-helseselskapet Tellu. Bedriften utvikler telehelseløsninger som gjennom medisinsk utstyr og applikasjonssystemer sørger for at eldre og kronisk syke kan bo hjemme og samtidig få medisinsk oppfølging. Foto: Tellu
Med SINTEF i spissen, utviklet forskerne en ny og raskere metode som baner vei for neste generasjons “tingenes internett”. Metoden vekker begeistring i EU og har bidratt til eventyrlig vekst for e-helseselskapet Tellu.

- Prosjektet har hatt signifikant betydning for oss, sier Arnor Solberg i Tellu. Selskapet utvikler telehelseløsninger som gjennom medisinsk utstyr og applikasjonssystemer sørger for at eldre og kronisk syke blir ivaretatt og får medisinsk oppfølging mens de bor hjemme. De tar i bruk Tingenes internett (IoT) - teknologien som kobler gjenstander til internett, gjør dem smarte og i stand til å kommunisere med hverandre og ulike aktører som pasienter og helsepersonell. Utviklingen kan være med på å trygge sårbare pasienter, men selskapet savnet et rammeverk for rask og sikker utvikling av løsningene.

En vanlig metode for systemutvikling er gjennom såkalt DevOps, en praksis som kombinerer programvareutvikling og IT-drift for å få raskere resultater. Men DevOps har vært lite utforsket innen IoT. Inntil prosjektet ENACT startet i 2018.

- DevOps brukes av mange utviklere, men da til å utvikle skyprogramvare. Det vi gjorde var å videreutvikle metoden til bruk også i IoT, hvor vi opererer på tvers av sensorsystemer, i og utenfor skyen. Inntil nå har det manglet digitale verktøy for å få det til. Gjennom ENACT sørget vi for å fremskaffe disse manglende verktøyene, forklarer prosjektleder og seniorforsker i SINTEF Digital, Hui Song.

"Vil akselerere neste digitaliseringsbølge"

SINTEF satte den teknologiske retningen for de til sammen 12 partnerne, som kan vise til banebrytende resultater etter at prosjektet ble avsluttet i år. EU-kommisjonen har løftet frem prosjektet som en suksesshistorie.

Resultatet ble ti nye programvareverktøy for DevOps-utvikling av pålitelige IoT-løsninger, der sikkerhet og brukernes personvern blir ivaretatt. Det betyr at det nå er mulig for programvareutviklere å raskt kunne utvikle sikre applikasjoner for sensorer og små enheter, som kan ha begrensede utviklingsmuligheter.

- Med de nye verktøyene kan en utvikler jobbe opptil tre ganger raskere enn før, til en lavere kostnad og på en jevnere, smidigere og sikrere måte, sier Song.

"Endelig kan IoT-applikasjoner utvikles og drives nesten på samme måte som sky- og nettbaserte applikasjoner, med høy produksjon, fleksibilitet og pålitelighet. Dette vil øke innovative nye IoT -applikasjoner og akselerere neste digitaliseringsbølge (…) ", skriver EU-kommisjonen om ENACT-prosjektet.

Vekst, priser, bok og spin-off-selskap

For Tellu har prosjektet vært et viktig bidrag til at selskapet kunne vokse fra 7-8 til over 50 ansatte de siste tre årene.

- ENACT har bidratt til denne veksten og har vært spesielt betydningsfull i utviklingen av produktfamilien Tellu-Care, som er det nye flaggskipet vi jobber intenst med å utvikle i disse dager, forteller Solberg, som er leder for DevOps (CDO) i Tellu.

Prosjektet har også resultert i hele 48 vitenskapelige artikler, 12 av dem i anerkjente tidsskrifter, og to priser for "best paper". I tillegg har prosjektpartnerne utgitt en bok om metoden, som trolig vil få stor betydning for videre utvikling av IoT-løsninger i hele verden. Den spanske start up-en Beawre, som jobber med IoT i byggebransjen, har også sprunget ut av prosjektet.

Alle partnerne jobber videre med rammeverket. Det gjør også SINTEF og Tellu, som allerede er i gang med et nytt, pågående prosjekt kalt Fleet sammen med SINTEF. Prosjektet er støttet av Norges Forskningsråd og blir en videreutvikling av ENACT-prosjektet, der målet er en skalering av Tellu Care-familien.

Les også om prosjektet CYBERWISER.eu, som høstet lovord hos EU-kommisjonen etter å ha utviklet sikkerhetskurs med simulerte cyberangrep.

Fakta om ENACT-prosjektet:

EU-prosjektet ENACT har videreutviklet DevOps-metoden, som kombinerer programvareutvikling og IT-drift, til systemutvikling innen Tingenes internett (IoT). DevOps har før ENACT vært mest egnet til utvikling av skyprogramvare. Prosjektet startet i 2018 og ble avsluttet i år.

SINTEF ledet prosjektet og den teknologiske utviklingen av til sammen ti nye digitale verktøy. To av disse verktøyene ble i sin helhet utviklet av SINTEF. Til sammen 12 partnere fra seks land deltok i prosjektet.

Ved hjelp av ENACT-metoden kan utviklere raskt, effektivt og sikkert utvikle IoT-programvare som opererer på tvers av sensorsystemer, edge computing (på kanten av nettverket) og skyen.

Foruten i Tellu, har ENACT-rammeverket blitt brukt av to andre IoT-applikasjonsleverandører. I Spania har forskningsinstituttet Tecnalia brukt rammeverket til å bygge et eksperimenteringsmiljø for smarte bygningsapplikasjoner, mens systemintegratoren INDRA har benyttet metoden til å lette utviklingen av smarte transportsystemer.

Verktøyene utviklet gjennom ENACT har åpne kildekoder, som gjør at det er mulig for alle utviklere å bygge videre på dem.

ENACT-prosjektet har mottatt finansiering fra EUs H2020-program for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjon under avtale nr. 780351

Utforsk fagområdene

Kontaktperson