Det var en av hovedkonklusjonene fra NTNU og SINTEFs årlige europeiske strategitoppmøte som gikk av stabelen 23.-26. november.
Men suksess i EUs Horsiont Europa kommer ikke av seg selv – og bedrifter, offentlig sektor og forskningsmiljøet er avhengige av gode rammevilkår, understreket SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv, i sin oppsummering.
Hun pekte også på at ordninger som STIM-EU, prosjektutviklingsstøtte og medvirkningsstøtte er helt nødvendige skal vi lykkes.
Budskapet til statssekretær, Oddmund Løkensgard Hoel i Kunnskapsdepartementet, la vekt på behovet på et sterkt europeisk engasjement, om Norge skal lykkes i omstillingen til lavutslippssamfunn som skaper arbeidsplasser og økonomisk vekst.
Skryt fra Europakommisjonen
Direktøren i Europakommisjonens avdeling for forskning og utvikling, med ansvar for Horisont Europa, Julien Guerrier var klar i sitt budskap: "Gratulerer med fremragende deltakelse i Horisont Europas siste utlysning om teknologi for å levere målene innen EUs Grønne giv!"
Guerrier mente Norge er en modell for andre EU-land, men la til at han oppfordret Norge til å heve ambisjonsnivået i det nystartete programmet Horisont Europa. Næringsmininster, Jan Christian Vestre, gratulerte NTNU og SINTEF i sitt innlegg for rekorduttelling i EUs grønne giv-utlysning, hvor Norge stakk av med fem prosent av hele pengepotten.
Samarbeidet gir de største mulighetene
EU-forskning er langt mer enn pengene og SINTEF har regnet ut at forskningssamarbeidet i EU gir femten ganger så stor uttelling som verdien i kroner og øre, i form av samarbeid med andre ledende forskningsmiljøer og nettverk. Ikke minst muligheten til å danne europeiske verdikjeder og dertil oppskalering i markedet.
Syv delsesjoner på områdene hav, energi, helse, mat, sirkulærøkonomi, digital og batterier brynet seg på innlegg og dialog med eksperter på sine respektive områder fra Europakommisjonen i Brussel- og fikk klare signaler på hva EU forventer fra norsk teknologi- og innovasjonsmiljø.
– Vi må sitte på voksen-bordet
I år samlet strategitoppmøtet også et femtitalls toppledere fra næringsliv, offentlig sektor til en fysisk arbeidsøkt i toppetasjen i Munchmuseet, hvor Klima- og miljøminister Espen Barth Eide innledet. Nettopp hjemkommet fra FNs klimatoppmøtet i Glasgow, understreket klimaministeren at utviklingen vil gå raskt, og at Norge sitter på mange av løsningene som Europa og verden trenger for å nå 1,5-gradersmålet.
Flere innledere, blant annet Arvid Moss, konserndirektør for Energi i Norsk Hydro og leder av Eksportstrategirådet, var opptatt av at norske aktører må bli flinkere til å samarbeide i Brussel for å formidle utviklingen i EU på områder av strategisk betydning for norsk økonomi.
Lederne for Innovasjon Norge og Forskningsrådet, Håkon Haugli og Mari Sundli Tveit, vektla også i sine innlegg behovet for å utnytte synergieffektene mellom virkemiddelapparatene i Norge og EU.
"Vi må sitte på voksen-bordet" sa Haugli, med henvising til at vi må utnytte vår besøkelsestid når sjansene byr seg i EU. I gruppearbeidet rundt bordene i Munchmuseet gav deltakerne mange gode innspill, som NTNU og SINTEF vil sy sammen og presentere deltakerne.
Se bilder fra konferansen:
Espen Barth Eide
Patrick Waldemar, Toril Nagelhus Hernes og Morten Dalsmo
Karianne Tung
Mari Sundli Tveit og Håkon Haugli