Til hovedinnhold
Norsk English

Innovasjonsmillioner til forskning på kunstig intelligens i norsk havindustri

Norges viktigste næring skal bli grønnere og mer bærekraftig når selskapet Posicom AS, SINTEF og sentrale industripartnere setter i gang med et nytt innovasjonsprosjekt.

Forskningsrådet har i september bevilget 126 millioner kroner til 12 innovasjonsprosjekter i havnæringene. Snaue 12 millioner av disse går til samarbeidsprosjektet LIACi (Lifecycle Inspection, Analysis and Condition information system) mellom Posicom og blant andre SINTEF.

En viktig anerkjennelse 

- Dette er et svært godt prosjekt der hele verdikjeden innen maritim deltar. Vi ser på dette som en viktig anerkjennelse av den teknologien vi har utviklet hittil, sier Ragnvald Otterlei, administrerende direktør i Posicom. I tillegg til SINTEF deltar NTNU, DNVGL, VUVI, Island Offshore Management AS og Kongsberg Ferrotech i prosjektet.

SINTEF er med som forskningspartner og bidrar med sin ekspertise innen kunstig intelligens og representasjon av informasjon som datasystemer kan bruke til å løse komplekse oppgaver. 

- Posicom er en spennende bedrift. Ambisjonene deres om å bruke kunstig intelligens for å automatisere videorapportering innebærer svært interessante utfordringer for oss forskere, sier prosjektleder i SINTEF, Bjørn Marius von Zernichow. Han peker på LIACi som et godt eksempel på hvordan digitale teknologier kan bidra til effektivisering og grønn omstilling av havnæringene.

DNV GL deltar også i prosjektet med sin dataplattform Veracity.

- Det er fantastisk å ta del i et slikt prosjekt der vi får benyttet prosjektdeltagernes teknologi og domenekunnskap på tvers. Den digitale plattformen til DNV GL, Veracity, er bygget for sikker tilgjengeliggjøring av industridata. Med dette prosjektet vil vi demonstrere Veracity sine kapabiliteter både som datadelingsplattform i forskningsøyemed og som en plattform for forretningsutvikling av resultater fra forskningen, sier Per Jahre-Nilsen, kommersiell leder i Veracity.

En av de andre partnerne, Kongsberg Ferrotech, jobber med fjernstyrt inspeksjon og vedlikehold av rør. Utnyttelse av kunstig intelligens og enkel sammenstilling av data fra forskjellige datakilder vil effektivisere Kongsberg Ferrotech's operasjoner og gi økt verdiskaping for leverandører og kunder. Videre vil selskapet VUVI bidra i prosjektet med sin spesifikke kompetanse innen inspeksjon av skipsskrog ved bruk av ROV, og vil samle inn store mengder data i form av video som skal brukes av Posicom og SINTEF til å utvikle teknologien bak automatisert videorapportering. 

Grønt hav og reduserte kostnader

Havnæringen går grønnere tider i møte, og dette prosjektet gir en dytt i riktig retning. Fjerninspeksjon ved hjelp av video har flere fordeler. Det kan for eksempel redusere behovet for reiser og tilhørende utslipp fra transport, og oppdage uønskede hendelser på et tidligere tidspunkt. - LIACi vil øke kvaliteten på inspeksjoner og redusere operasjonelle kostnader for kunder, utdyper Ragnvald Otterlei fra Posicom.

 

Fakta om prosjektet:

  • Prosjekteier: Posicom AS
  • Forskningsaktører: NTNU og SINTEF 
  • Deltagende industriaktører: DNV GL, VUVI, Kongsberg Ferrotech og Island Offshore Management
  • Beløp: 19,5 millioner kroner, hvorav støtten fra Forskningsrådet utgjør 11,8 millioner.

 

Relevante lenker: