Bøssebærerne kommer ikke rundt på dørene i år, men det blir tv-aksjon likevel. Årets tv-aksjon går til Verdens naturfonds (WWF) arbeid for å bremse plastforsøplingen av havet. Siden vi bare kan gi digitalt, er aksjonen allerede i gang.
Hvert minutt går 15 tonn plast i havet, ifølge WWF. Det blir hele 8 millioner tonn i året. En stor andel av dette avfallet slippes ut i vannet i Asia, og WWF har derfor målrettede tiltak der. Men plastsøppel finner du nå i alle havområder.
Hvorfor skal vi egentlig bry oss om dette? Her er noen saker som kanskje kan være til hjelp.
9 ting du bør vite om mikroplast
Det kan utgjøre en større forskjell enn du tror å fjerne en plastpose fra stranda.
Plastsøppel sprer fremmede maneter og skjell
Forsker Francesca Verones fikk et prestisjefylt millionstipend fra EU for å finne ut hvordan mennesker påvirker havet.
Sementfabrikker kan stagge verdens plastforsøpling
Norske forskere tror plastsøppel kan brukes som brensel i sementfabrikker i Asia. Hvis det fungerer, kan det være løsningen på to av klodens største miljøproblemer: plast i havet og høyt forbruk av kull.
Sporet mikroplastens reise i Arktis
Hvordan havner mikroplast i polare områder? Jacob Berg Lofthus ble med da venner dro på seiltur til Grønland. Men han ville gjøre nytte for seg også.
– Verre med plast i elver og sjøer
Nesten all forskning om plastforurensning i vann, handler om havet. Men det største problemet er plasten som havner i ferskvann, mener NTNU-biolog.
Moderne klær kan være miljøverstinger
Praktiske, vanntette og lette å tørke. Moderne tekstiler er favoritter i garderoben, men kan gjøre stor skade på miljøet.
Du kan umulig vite om plasten er farlig
Tre av fire plastprodukter inneholder skadelige stoffer. Også bioplasten har giftige kjemikalier.
Bioplast ikke tryggere enn annen plast
Bioplast inneholder like giftige stoffer som den vanlige plasten, viser ny forskning.
Prosjekt anti-plast
– Å unngå plast er veldig enkelt. Vi kan halvere plastforbruket vårt ved noen enkle forandringer i hverdagen, skriver miljøpsykolog Isabel Richter i denne kronikken.