Til hovedinnhold
Norsk English

Slik unngår du vannskader i ferien

Vannlekkasje
Kostnadene for vannskader i norske hjem i løpet av sommermånedene har nå passert én milliard kroner. Foto: SINTEF
Sommeren er høysesong for vannskader. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Antall vannskader i norske boliger øker for hvert år. Skadene blir stadig dyrere, og dessverre dekker de færreste forsikringer dårlig utført arbeid og vedlikehold. Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak de fleste skadene.

Ikke glem hovedstoppekrana

I sommermånedene juni, juli og august forventes det rundt 20.000 vannskader i norske boliger, til en kostnad av over en milliard kroner. Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør.

Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse rørene før de er utslitt, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var.

– Vannskader som oppstår i ferien er ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme fritt i dagevis før skaden oppdages. Men hvis du stenger hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i SINTEF.

Sluket bør renses årlig

Sluket bør renses minst en gang i året, og det er lurt å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel, som det vil være i tomme feriehus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter utløpet.

– Hvis du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som kan bli kostbart, advarer Fiskum.

Monter lekkasjestopper

En god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen. Lekkasjestoppere er enheter bestående av en sentralt plassert stengeventil og en fuktsensor montert på gulvet under installasjonene man ønsker å overvåke.

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje og stenger vanntilførselen til skadestedet. De hindrer ikke lekkasjer i å oppstå, men de kan effektivt redusere vannmengden ved en lekkasje og dermed begrense følgeskadene.

– Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad, vaskerom og toalettrom, sier Fiskum.

 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson