Til hovedinnhold
Norsk English

God arkitektur - bare til pynt eller samfunnsøkonomisk gevinst? Møt forskerne på Arendalsuka

Mennesker går over en bro som  er pyntet med blomster
Vi vet at fysiske omgivelser betyr mye for helsa vår, men hvordan kan vi måle effekten i kroner og øre? Det blir tema under seminaret "Helsefremmende arkitektur og omgivelser: Bare pynt eller samfunnsøkonomisk gevinst?" på Arendalsuka. Foto: Pixabay
Utvikling av god arkitektur og gode steder å være er strategiske virkemidler i samfunnsutviklingen, men oppfattes av noen som en unødvendig utgiftspost. Hvordan kan vi bedre dokumentere gevinstene av helsefremmende arkitektur og omgivelser?

Arendalsuka er blitt en svært sentral politisk arena hvert år i august. SINTEF ønsker å bruke anledningen til å diskutere den samfunnsøkonomiske betydningen av god arkitektur.

Arkitektur som folkehelsetiltak

Forskning viser at våre fysiske omgivelser er viktige bidragsytere til det store folkehelseregnestykket. Likevel taper kunnskapen om hvordan de fysiske omgivelsene påvirker folkehelsa ofte i møte med "harde fakta" som byggekostnader og arealbruk.

- Hvis vi kunne dokumentert effekten av gode fysiske omgivelser med redusert medisinbruk og liggedøgn, ville det vært enklere, men livsmestring og tilhørighet er ikke uten videre lett å omsette til kroner og øre. Kanskje vi må finne et annet målesystem, sier seniorforsker Karin Høyland i SINTEF.

På seminaret Helsefremmende arkitektur og omgivelser: Bare pynt eller samfunnsøkonomisk gevinst? vil hun presentere smakebiter fra forskningen innenfor aldersvennlig områdeutvikling og inkluderende arkitektur. Det blir også dialog om samfunnsøkonomiske, helsemessige og kriminalitetsforebyggende gevinster av god arkitektur og omsorgsfulle omgivelser.

Panelet vil bestå av bl.a. Ingrid Køhler Knutsen (Helsedirektoratet), Jostein Sandvik (tidligere politimann i politidistrikt øst), Egil Skavang (Arkitektbedriftene), Ingerid Helsing Almaas (DogA) og Karin Høyland (SINTEF). Innleder og moderator er Solvår Wågø (forsker i SINTEF).

Les mer og meld deg på her

Se arrangementet live

Tid: Onsdag 14/8 2019 11:30 - 12:30 

Sted: M/S Sandnes, 1. klasse salongen 

Arrangør: SINTEF og NTNU

 

Kontaktperson