Til hovedinnhold
Norsk English

Fra søppel til helgrønn designstol

Vi produserer for mye plast og for mye søppel. Men mange materialer kan forvandles til nyttige produkter og bli en del av såkalt sirkulær økonomi. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Vi produserer for mye plast og for mye søppel. Men mange materialer kan forvandles til nyttige produkter og bli en del av såkalt sirkulær økonomi. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Hva med en kontorstol av hundre prosent resirkulert materiale? Og som i tillegg kan resirkuleres i sin helhet når den nærmer seg slutten av sitt livsløp?

SIRKULÆR ØKONOMI: I dag havner ofte slitte kontorstoler i en container før de blir brakt til forbrenning. Men det kan det altså bli slutt på.

– Vi skal se på hvordan man kan lage stoler av hundre prosent resirkulert materiale på en måte som gjør at hele stolen enkelt kan resirkuleres når den nærmer seg slutten av sitt livsløp, sier SINTEF-forsker Ottar Bakås.

Forskere ved SINTEF samarbeider nå med stol-produsenten FLOKK i forskningsprosjektet Circular Seating. Teamet som skal knekke sirkulær økonomi-koden for kontorstoler består av material-teknologer og forskere innenfor teknologiledelse.

– Vi skal finne ut hva slags materialer det er mest fornuftig å bruke, lage en strategi for returlogistikk med gode løsninger tilpasset bransjen og se på andre barrierer og organisatoriske faktorer for å få til en sirkulær endring i produksjonen. Blant annet vurdere ulike sirkulære strategier og forretningsmodeller, sier Bakås.

Forskerne regner med å ha resultater allerede høsten 2019. Det fireårige IPN (Innovasjon i næringslivet)-prosjektet er støttet av Forskningsrådet. Det ble startet opp 1. januar 2018 og skal avsluttes mot slutten av 2020. 

Illustrasjonen under viser hvordan forskerteamet ser for seg stolens oppbygging av resirkulerte materialer.

Kontaktperson