Til hovedinnhold
Norsk English

Tett på bilindustrien

Gjennom leie av Knut Erik Snilsberg med et team i ryggen har SRM vært med å muliggjøre AP&T sin satsing på presser og verktøy for forming av høyfast aluminium, et viktig bidrag til vektbesparelse for mer miljøvennlige biler. Foto: AP&T
FoU-gruppen til AP&T utvikler nye formeringsmetoder for aluminium som kan gjøre morgendagens biler lettere og mer drivstoffeffektive. Fra venstre: Otto Kragt, Lars-Olof Jönsson, Knut Erik Snilsberg og Christian Koroschetz. Foto: AP&T
AP&T har knyttet til seg kompetanse på termomekanisk prosessering av aluminium fra SINTEF Raufoss Manufacturing (SRM). Gjennom leie av Knut Erik Snilsberg med et team i ryggen har SRM vært med å muliggjøre AP&T sin satsing på presser og verktøy for forming av høyfast aluminium, et viktig bidrag til vektbesparelse for mer miljøvennlige biler.

AP&T leverer produksjonsløsninger til verdens plateformingsindustri, ved siden av enkeltstående presser, automasjon og verktøy. Knut Erik Snilsberg, forsker i SRM, har siden våren 2015 vært utleid som konsulent til AP&T sin FoU-gruppe. Teamet overvåker markedstrendene ved siden av å utvikle prosesser og løsninger for AP&T sine produkter gjennom interne prosjekter, kundeprosjekter og finansierte forskningsprosjekter. – Med sin spesialistkompetanse på aluminium kompletterer Knut Erik teamet vårt veldig bra, sier CTO Christian Koroschetz.

Forming av plater

AP&T har gjennom ulike prosjekter de siste årene utviklet formeprosesser for kald-, halvvarm- og varmforming av plater. Blant disse prosjektene samarbeider SRM, SINTEF Materialer og kjemi og AP&T i I-PAL. For sin innovative formingsmetode for varmforming av høyfast aluminium, som muliggjør produksjon av lettere, sikrere og mer miljøvennlige biler, ble AP&T i juli 2017 tildelt den prestisjetunge Altair Enlighen Award i kategorien Enabling Technologies. Prisen utdeles årlig til de viktigste bidragene for vektbesparelse, for å skape interesse og med det motivere til konkurranse og fokus på teknologiutvikling hos industrien, myndigheter, utdanningsaktører, studenter og offentligheten.

Ny produksjonslinje

AP&T har basert på prosjektresultatene parallelt bygget verdens første produksjonslinje for forming av høyfast aluminium kaldt, halvvarmt og varmt. Linjen muliggjør vektbesparelse på mellom 30 og 50 %. Den multifunksjonelle linjen med nyutviklede løsninger for både oppvarming og smøring, ved siden av en helt ny type servohydraulisk presse, ble offisielt åpnet med kunder og partnere fra hele verden i begynnelsen av oktober 2017. Blant tre eksterne foredragsholdere var sjefforsker i SRM Ola Jensrud.

Åpningen av verdens første produksjonslinje for forming av høyfast aluminium kaldt, halvvarmt og varmt. Foto: AP&T

Kontaktperson