Til hovedinnhold
Norsk English

Hy5 valgte Raufossmiljøet

Jos Poirters og Ole Lerstøl Olsen (Hy5) i sine nye kontorlokaler i Raufoss Industripark. Foto: SINTEF Raufoss Manufacturing
Spennende nytt selskap flytter fra Oslo til Raufoss. Hy5 utvikler og skal snart lansere verdens første hydrauliske håndprotese i sitt slag.

Hy5 utvikler innovative håndproteser for det globale markedet. Målet er å entre markedet i år, og for å lykkes med industrialisering og testing har de valgt Raufossmiljøet fordi de mener dette er det beste stedet i Norge for å industrialisere et avansert mekanisk produkt.

Der dagens håndproteser bruker elektromotorer, tannhjul og stenger, har Hy5Pro tatt i bruk mikro-hydraulikk til å bevege fingrene. Det gjør at teknologien veier lite, har høy gripehastighet, adaptivt grep, robusthet og er brukervennlig. Samtidig som produktet har høy funksjonalitet, er prisen lav. Det gjør at flere brukere kan ha mulighet til å få tilpasset en avansert håndprotese.

SINTEF Raufoss Manufacturing bistår spesielt innen mekanisk testing, utvikling av mikromekanikk, feilsøking og etterhvert industrialisering. Mange av komponentene skal 3D-printes, både i plast og metall, og det er ambisjonen at dette skal skje lokalt, blant annet gjennom klyngens nye additive-selskap NAM (Nordic Additive Manufacturing AS). Komm-In har investert i selskapet og de er tatt opp som inkubatorbedrift hos Total Innovation.

Hy5 er en håndprotese som får fingrene til å bevege med hjelp av et patentert, integrert, servo hydraulikk system. Bruk av den unike hydraulikken muliggjør en håndprotese med en kombinasjon av enestående egenskaper. Foto: Hy5