Til hovedinnhold

Ferdigprodusert mat kan være saltbomber

Industriprodusert mat bidrar med cirka 75 prosent av det saltet vi får i oss i løpet av en dag. Nå samarbeider matindustri og forskere om å redusere saltmengden.
Det er for mye salt i vanlige matvarer. Som for eksempel brød kjøpt i butikk. Illustrasjonsfoto: Pexels.
Det er for mye salt i vanlige matvarer. Som for eksempel brød kjøpt i butikk. Illustrasjonsfoto: Pexels.

Forsker i SINTEF Ocean, Kirsti Greiff  har skrevet en doktorgrad om reduksjon av salt i mat. I samarbeid med matindustrien har hun forsket på hvordan saltmengden i mat kan reduseres uten at kvalitet, konsistens og smak endres i negativ retning.

– Du spiser kanskje kjøpt brød med pålegg til frokost, handler i kantina til lunsj, kjøttkaker til middag og salami til kveldsmat. Selv kan man tilsette mindre salt i maten, men hvis du ikke lager all maten fra bunnen av selv, så må industrien redusere, forteller hun til NRK i en sak om salt og ferdigmat.

Samme smak med 30 prosent mindre salt

Helsemyndighetene anbefaler at saltinntaket i befolkningen gradvis reduseres med omtrent 50 prosent på lang sikt, fra cirka 10 gram om dagen til fem, forteller Greiff.

– Mye salt øker blodtrykket, så hvis vi klarer å redusere saltinntaket for folk flest vil risikoen for hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk reduseres kraftig i befolkningen, sier Greiff.

Hun har derfor jobbet med selskaper som Orkla, Nortura, Kavli og Tind for å finne ut hvordan de kan redusere saltinnholdet.

– Siden jeg begynte med doktorgraden for cirka åtte år siden, har jeg sett at industrien blir mer og mer ivrig på å redusere saltinnholdet. Det er mange industripartnere som er med på forskjellige prosjekter og de jobber internt med å redusere saltet i sine produkter.

I et prosjekt testet de om kokt skinke kunne beholde den samme smaken med 30 prosent mindre salt.

– Der reduserte vi saltet ved å bruke en salterstatter, og det ga den samme smaken som vanlig kokt skinke, forteller Greiff.

Her finner du link til hele saken på NRK sine nettsider

Av Christina Benjaminsen for Gemini.no
onsdag 5. april 2017