Til hovedinnhold
Norsk English

MARINTEK vant pris under OMAE

Person som viser fram prisen han fikk for en forskningsartikkel
Trygve Kristiansen, Babak Ommani, Kjetil Berget og Rolf Baarholm (Statoil) vant en pris for beste forskningsartikkel innen "Offshore Technology Symposium" under OMAE i Busan, Korea.

Forskningsartikkelen ble presentert under fjorårets OMAE (The International Conference on Ocean, Offshore and Arctic Engineering) og hadde følgende tittel: "An Experimental and Numerical Investigation of a Box-Shaped Object in Moonpool: A Three-Dimensional Study".

Utviklet programvare

Bølgene beveger seg annerledes rundt skipet enn inne i moonpoolen, som er et hull gjennom båten hvor bølgehøyden er mindre enn på utsiden av skipet. Moonpoolen kan for eksempel brukes til å senke og hente opp ulike objekter fra havbunnen.

Målet med forskningen var å få økt kunnskap om hvordan bølgene oppfører seg inne i moonpoolen. MARINTEK utviklet derfor et numerisk verktøy med navn PVC3D, basert på en open source programvare. Programvaren ble også validert gjennom modellforsøk i Skipsmodelltanken.

To ulike regnemodeller

- Vi brukte to forskjellige regnemodeller. En linjær modell for vannoverflaten i moonpoolen og på utsiden av skipet, og en annen ulinjær modell for strømningene under vannoverflaten. Dette er en svært avansert måte å løse problemet på og kanskje det mest unike med denne metoden, sier forsker ved MARINTEK, Babak Ommani, som var den eneste av prisvinnerne som var til stede i Busan.

Har fått nye prosjekt

Forskningsleder Halvor Lie er svært godt fornøyd med at forskningen til MARINTEK blir lagt merke til internasjonalt.

- Vi skal nå fortsette å forske på hvordan moonpoolen oppfører seg på havet. Det blir veldig spennende, sier Lie.

Kontaktperson