Til hovedinnhold

MARINTEK vant pris under OMAE

Trygve Kristiansen, Babak Ommani, Kjetil Berget og Rolf Baarholm (Statoil) vant en pris for beste forskningsartikkel innen "Offshore Technology Symposium" under OMAE i Busan, Korea.

Person som viser fram prisen han fikk for en forskningsartikkel

Forskningsartikkelen ble presentert under fjorårets OMAE (The International Conference on Ocean, Offshore and Arctic Engineering) og hadde følgende tittel: "An Experimental and Numerical Investigation of a Box-Shaped Object in Moonpool: A Three-Dimensional Study".

Utviklet programvare

Bølgene beveger seg annerledes rundt skipet enn inne i moonpoolen, som er et hull gjennom båten hvor bølgehøyden er mindre enn på utsiden av skipet. Moonpoolen kan for eksempel brukes til å senke og hente opp ulike objekter fra havbunnen.

Målet med forskningen var å få økt kunnskap om hvordan bølgene oppfører seg inne i moonpoolen. MARINTEK utviklet derfor et numerisk verktøy med navn PVC3D, basert på en open source programvare. Programvaren ble også validert gjennom modellforsøk i Skipsmodelltanken.

To ulike regnemodeller

- Vi brukte to forskjellige regnemodeller. En linjær modell for vannoverflaten i moonpoolen og på utsiden av skipet, og en annen ulinjær modell for strømningene under vannoverflaten. Dette er en svært avansert måte å løse problemet på og kanskje det mest unike med denne metoden, sier forsker ved MARINTEK, Babak Ommani, som var den eneste av prisvinnerne som var til stede i Busan.

Har fått nye prosjekt

Forskningsleder Halvor Lie er svært godt fornøyd med at forskningen til MARINTEK blir lagt merke til internasjonalt.

- Vi skal nå fortsette å forske på hvordan moonpoolen oppfører seg på havet. Det blir veldig spennende, sier Lie.

Publisert onsdag 22. juni 2016
Seniorrådgiver
+47 926 59 432