Til hovedinnhold
Norsk English

Høydepunkter fra Automatica-messen

Alvaro Capellan og Rune Kringstad Sandøy på Automatica-messen i München, hvor de akkurat testet en modulær robot fra Igus. Foto: SINTEF Raufoss Manufacturing
Automatica er verdens største messe innen automatisering. Dette året var messen i München, og det var mye nytt og spennende å følge med på. Rune Kringstad Sandøy og Alvaro Capellan i SINTEF Raufoss Manufacturing var til stede og deler noen høydepunkter.

Griper

Det som var mest i fokus innenfor gripersegmentet, var gripere myntet på menneske-robot-samarbeid. Disse er typisk laget av ulike plastmaterialer, og har mindre skarpe kanter enn mer konvensjonelle gripere. Robotiq viste frem sin kombinasjon av kraftsensor, kamera og griper som kan monteres som en stack på roboten. Kameraet var lite plasskrevende, i motsetning til mange andre kameraløsninger. – De har også et samarbeid med Universal Robots, og er på grunn av dette tidlig ute med å levere et eget grensesnitt som kan installeres på pendanten, forteller Rune Kringstad Sandøy. – Totalt ser dette ut som en interessant integrasjon av komponenter for sensorbasert robotstyring.

Roboter

Det var mange robotprodusenter som stilte opp på årets messe. Roboter for menneske-maskin-samarbeid er veldig i vinden, og det ble vist frem både nye og litt eldre løsninger. – Bosch viste frem sin APAS-robot, som er kledd i et materiale som fungerer som en kapasitiv sensor rundt hele roboten. Denne løsningen gjør at roboten stopper før et menneske tar på den, og skal være den første som tillater direkte samarbeid mellom menneske og roboter, forteller Rune Kringstad Sandøy.

– I tillegg kikket vi p�� en del YuMi roboter, som virker veldig attraktive med sine gripere som integrerer en sugekopp, et kamera og en linear gripper, forteller Rune Kringstad Sandøy.

Vision

Delen på messen om applikasjoner av 3D-vision var også interessant. Både robot- og vision-produsenter viste at disse applikasjonene blir stadig mer aktuelt for industri. – På vei tilbake traff vi guttene bak ShapeCrafter 3D, og det var en fin overraskelse, forteller Alvaro Capellan. – De har utviklet et meget nøyaktig 3D-kamera som er mye raskere enn andre produkter som finnes på markedet nå. Vi var heldige til å se den siste og hittil beste prototypen, og den ser fantastisk ut, forteller Alvaro Capellan. Kameraet skal lanseres snart, og mer informasjon finnes her.