Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEFs pris for fremragende forskning går til flerfaseforskere

To av de tre prisvinnerne var til stede da SINTEFs forskningspris ble utdelt. Jørn Kjølaas (til v.) er seniorforsker ved SINTEF Petroleum, og Stein Tore Johansen er konsernekspert ved SINTEF Materialer og kjemi. Foto: SINTEF / Thor Nielsen
Forskerne Stein Tore Johansen, Ernst Meese og Jørn Kjølaas er tildelt SINTEFs pris for fremragende forskning for sitt arbeid med flerfasestrømning.

De tre SINTEF-forskerne har vært med på å utvikle ny teknologi for datasimulering av flerfasestrømning. Utviklingsarbeidet har resultert i en ny kommersiell strømningssimulator som har fått navnet LedaFlow.

Simulatoren brukes av ingeniører som designer, dimensjonerer og drifter systemer for flerfasetransport langs havbunnen. Verktøyet gir brukerne muligheten til å zoome seg inn der de måtte ønske det langs visualiserte rørledninger – og få fram detaljbilder av strømningsforholdene på disse stedene.

Simulatoren er resultatet av ett av SINTEFs største forskningsprosjekter noensinne. Prosjektet har dannet grunnlaget for spinoff-bedriften LedaFlow Technologies DA, som eies i fellesskap av ConocoPhilips Skandinavia AS, Total E&P Norge AS, SINTEF og Kongsberg Gruppen ASA.

Stein Tore Johansen og Ernst Meese er ansatt ved SINTEF Materialer og kjemi, Jørn Kjølaas ved SINTEF Petroleum. Prisen er på 150 000 kroner. Den kan deles ut blant nåværende ansatte i SINTEF.