Til hovedinnhold
Norsk English

Rosingakademiets hederpris til GSM-pionerer

Mann med mobil i handa
GSM-utviklingen ved Elab ble ledet av Torleiv Maseng. Foto: SINTEF/Jens Søraa.
Torleiv Maseng og kollega Odd Trandem fra Sintef Elab vant Rosingakademiets hederspris for å ha utviklet sentrale deler av GSM-standarden.

Dette er en pris som deles ut til enkeltpersoner som på en betydelig måte har bidratt til utviklingen og markert norsk it og bransje nasjonalt og internasjonalt over en lengre periode. SINTEF-forskerne delte prisen med Finn Trosby, Jan Audestad, Stein Hansen og Jon Emil Natvik fra Televerket forskning, og de to sistnevnte tok imot prisen sammen med Torleiv Masengs datter og sønn.

Valgt som europeisk standard

Det norske teamet har æren for å ha utviklet sentrale deler av GSM standarden. Sammen var de med på å legge grunnlaget for en verdensrevolusjon i 1987 da de utviklet et radiomodem for digital mobiltelefoni.

Det smarte var at reflekterte mobilsignaler ble brukt til noe positivt hvor man greide å finne den optimale båndbredden. Arbeidet til de norske forskerne ledet til at denne måten å løse mobilsignalforstyrrelser på, ble valgt som europeisk standard i 1987.

Maseng og Trandem var de eneste som i utprøvingen greide å endre båndbredden, og se resultatene mens de målte. Dermed greide de å finne optimal båndbredde mellom disse ytterpunktene. Det gjorde ikke konkurrentene.



Best på forstyrrelser

–Vårt system var best i stand til å håndtere de forstyrrelsene som oppstår når radiosignaler reflekteres av topografi og bygninger, forteller Torleiv Maseng til 3in.no

–En artig og særdeles nyttig bieffekt av det norske arbeidet var at SMS ble til en selvstendig, toveis meldingstjeneste i stedet for en enveis personsøkingstjeneste for mobilbrukere, slik GSM opprinnelig hadde tenkt det, kommenterer Odd Trandem.

I dag sendes 2,4 milliarder sms-meldinger daglig, og det er 7,3 milliarder sim-kort i bruk.