Til hovedinnhold
Norsk English

Kultur i lomma? Ja takk.

Jacqueline Floch på SINTEF IKT arbeider med å få flere av oss interessert i kulturarven vår. Smarttelefon, nettbrett og PC kan være kanaler for gode opplevelser. Her er et knippe skoleelever på SINTEF-besøk under Forskningsdagene. Foto: Thor Nielsen.
Jacqueline Floch på SINTEF IKT arbeider med å få flere av oss interessert i kulturarven vår. Smarttelefon, nettbrett og PC kan være kanaler for gode opplevelser. Her er et knippe skoleelever på SINTEF-besøk under Forskningsdagene. Foto: Thor Nielsen.
Både unge og gamle synes det er spennende å høre fortellinger knyttet til kulturminner fra byen sin. Og at de ligger på en app er ekstra kult.

– Da vi nylig hadde stand på Forskningsdagene, ble vi godt besøkt av nysgjerrige unger, eldre og familier som ville se og høre mer om appen “stedr”, forteller SINTEF-forsker Jacqueline Floch.

Appen gir deg spennende historier om kulturminner i din egen by – rett i bukselomma. Den gjør det også mulig for deg og meg å laste opp egne historier knyttet til kultur, arkitektur, historie og musikk. Appen er utviklet av SINTEF i samarbeid med studenter ved NTNU.

De som besøkte standen fikk også delta som forskningsobjekter selv, gjennom å dele sine digitale vaner med forskerne.

– Vi snakket med flere eldre som synes at det var artig å få frem fortellingene, og noen hadde selv mye å fortelle, sier IKT-forskeren som har ansvaret for utviklingen.

Europeisk kulturløft

Den digitale kulturformidleren er utviklet i EU-prosjektet TAG CLOUD, som blant annet jobber med persontilpasset formidling på kulturfronten:

– Det er bare en sørgelig liten prosentdel av oss som går på museer, besøker maleriutstillinger og hører på historiske foredrag. Men i EU mener man at kulturarven burde engasjere flere. Her ønsker man en politikk som skal få flere oppmerksomme på arven sin. Tanken bak prosjektet er at det vil både skape samhold og øke evnen til å forstå hverandre, forklarer Floch.

Et viktig element er at brukerne selv skal kunne bidra med å laste opp for eksempel lyd eller bilder. Appen skal etter hvert også komme opp med forslag til brukeren, i likhet med løsninger som Amazone.

Slik ser appen ut. Bak bildet av krigsbunkeren Dora, ligger historien om den tapte sandstranden som en gang ble kalt "Floridakysten" på folkemunne.

Slik ser appen ut. Bak bildet av krigsbunkeren Dora, ligger historien om den tapte sandstranden som en gang ble kalt “Floridakysten” på folkemunne.

Klikk for å åpne

Mobilen – vår nye “kroppsdel”

Vi ser at kulturminner og historier om egen by engasjerer – også de yngste, særlig når historiene er tilgjengelige gjennom en app på telefonen, sier forskeren.

Og det er kanskje ikke så rart. Ifølge Medienorge har tre av fire nordmenn en smarttelefon, og seks av ti har et nettbrett. Vi bruker telefonen til å surfe på alt fra nyheter til kinoforestillinger. Det er blitt en naturlig del av oss. Det gjør at en app har potensiale til å bli en svært stor kanal for persontilpasset kulturformidling, mener Floch.

Appen er knyttet opp mot et utall av fortellinger om alt fra historie, kunst, arkitektur, musikk og mye mer. Og fortellingene handler like mye om nåtida som om fortida. Men det som kanskje engasjerer ungdom like mye, er at de selv kan bidra gjennom å laste opp egne bidrag:

– Vi viser at det er mange måter å fortelle på – man kan skrive en tekst eller lage en video. Eller bare ta et bilde av noe som man opplever, eller gjøre et lydopptak, sier Floch.

– “Stedr” henter fortellinger fra Digitalt fortalt, bilder fra Instagram og lyd fra SoundCloud. Etterhvert kan vi utvide med å hente innhold fra andre plattformer. For eksempel, kunne vi hente historiske bilder fra Digitalt Museum, forklarer forskeren.

Hvor ligger Floridakysten – i Trondheim?

Forskerne gjennomførte også kultur-quizen ”Hva vet du om byen din”, blant publikum som besøkte standen. Dette var et ledd i arbeidet med å integrere en quiz i selve appen.

– Vi så at dette engasjerte veldig både hos barn og voksne, og ikke minst familier sammen. Derfor tror vi at en quiz er en god ide som vi må få inn i løsningen, sier Jaqueline, som rekrutterte flere testbrukere til appen under Forskningsdagene.

FAKTA

TAG CLOUD er ikke Facebook, Twitter eller Instagram, men det vil ha noen av de samme sosiale elementene i seg. Brukeren skal være aktiv i å formidle egne kulturelle erfaringer, skape, dele, og legge til informasjon om bygninger, gjenstander og steder. Det betyr at innholdet etter hvert tilpasses det som folk selv synes er spennende og interessant.
Tre steder i Europa skal delta i pilotstudier:

  •     Barber institute of Fine Arts er et lite kunstgalleri i Birmingham. De ønsker seg flere besøkende.
  •     Det atskillig mer kjente Alhambra i Spania trenger ikke flere besøkende, men ønsker å tilby informasjon på nye måter – og å koble dette til andre severdigheter i regionen.
  •     I Norge samarbeider SINTEF med fylkeskommunen i Sør Trøndelag om å skape interesse for kultur i landskapet. Trondheim og Rissa er de to utvalgte stedene.

Rissa har kulturminner som helleristningene på Stykket og Reinsklosteret – og mange andre minner som representerer ulike perioder i historien. I Trondheim er det mange steder å ta av – som Bryggene, Nidarosdomen og Erkebispegården. Hundre andre steder er også oppført i kulturminneregisteret.
Les mer om løsningen her

Og at det finnes spennende, men kanskje “hemmelige historier” som kan begeistre og fasinere, er det mange eksempler på:

Se bare her, sier Jaqueline Flock, og tar fram mobilen, åpner appen og viser fram svaret på spørsmålet. Det som ble kalt Floridakysten på folkemunne var en flott hvit sandstrand som lå der den tyskbygde bunkeren Dora ligger i dag.

App som også lever i nuet

– Men alt må ikke handle om fortid: Nåtiden er også interessant. Å koble til fortellinger relatert til musikk eller konserter, er også mulig. Appen kommuniserer for eksempel med SundCloud, sier Floch, og henter fram en lydfil hun selv lastet opp da da 8000 korpsmusikanter spilte “Nidelven Stille og vakker” midt i Trondheim i sommer.

– Er ikke det kult? Det er ikke hver dag man kan høre 8000 mennesker spille en sang samtidig – og live, sier Jaqueline Floch med et bredt smil.

Det kan hende at søndagsturen ikke lenger blir den samme.

Personer som ønsker å bidra som testpiloter for appen kan melde seg via appens blogside: http://stedr.blogspot.no/2014/09/hjelp-oss-utvikle-bedre-apper.html

Kontaktperson