Danske Connie Hedegaard er EU-kommisær for klima.
Med et haleheng av norske pressefolk på slep, besøkte hun SINTEFs ruvende laboratorium for CO2-fangst på Tiller i Trondheim i morges.
Da hadde midt-norske radiolyttere for lengst våknet til nyhetsinnslag på NRK med SINTEFs klimadirektør Nils A. Røkke.
Over eteren ga Røkke klar beskjed om at Europa ikke vil nå sine klimamål uten teknologi for CO2-håndtering (Carbon Capture and Storage – CCS).
– Er du enig i dette utsagnet? ville sintef.no vite da vi fikk den mektige gjesten fra Brussel på tomannshånd.
CCS i verktøykassen
– Ja, jeg er enig i at CCS er et av de verktøy vi må ha i den europeiske verktøykassen. Enkelte trodde for noen år siden at CCS kunne løse alle utfordringer. Det kan det ikke. Men det er en av de tingene vi trenger for å kunne gå "low carbon" i stor skala, svarer Hedegaard.
(teksten fortsetter under bildet)
Med SINTEFs konsernsjef Unni Steisnmo (nummer to fra v.) som vertinne og klimadirektør Nils A. Røkke som omviser, får EUs klima-"minister" Connie Hedegaard og vår hjemlige olje- og energiminister Ola Borten Moe omvisning i SINTEFs CO2-lab på Tiller. Foto: SINTEF / Thor Nielsen |
Vil reformere kvotehandelen
På direkte spørsmål om hva som må til for at CCS skal "ta av", viser EU-kommisæren til at de mål Europa setter seg trolig vil hjelpe. Og ikke minst: at det er viktig å sette en pris på forurensing med CO2.
– Derfor er det er veldig viktig å få en reform av EUs system for kvotehandel, som noen av oss forsøker å få igjennom nå.
Invitt til Norge
Den danske EU-politikeren understreker at det også er viktig å støtte de prosjektene som er i gang på feltet.
– Derfor har vi også et program i EU som støtter CCS-prosjekter – demonstrasjonsprosjekter, der for øvrig Norge for første gang kan være med og fordele pengene. Søknadsfristen utløper 3. juli. Vi håper å få se noen riktig interessante prosjekter, sier Connie Hedegaard – med et bredt smil i retning CCS-forskerne hos vertskapet.
Av Svein Tønseth