Til hovedinnhold
Norsk English

Rallybil – med bare vann som eksos

Med forsker Anders Ødegård bak rattet passerer SINTEFs leasede hydrogenbil mål i Trondheim under Zero Rally. Foto: Svein Tønseth
Som deltaker i Zero Rally, var SINTEFs hydrogendrevne familiebil med på å vise et stort publikum at miljøbiler er som vanlige kjøretøy. De kan brukes også av deg og meg.

Brenselcelle-Mercedesen, leaset inn av SINTEF som ledd i EU-prosjektet "H2moves Scandinavia", har som alle sine "søsken" rent vann som sitt eneste utslipp.

Den klarte alle braser under miljø-rallyet fra Østersund til Trondheim.

Grønt utstillingsvindu
Zero Rally handler om å kjøre på idealtid.

Det hele spekket med litt show. Denne gang blant annet i form av bilslalåm i Åre sentrum – pluss en skikkelig fartsprøve på rallybanen i Lånke nær Stjørdal.

Men aller mest handler Zero Rally om å vise fram moderne miljøbiler for et bredt publikum.

Biler for vanlige folk
– Løpet fikk stor pressedekning. Og folk fikk se at miljøbiler er akkurat som vanlige biler som alle kan kjøre, forteller Anders, sjåfør ved målpasseringen i Trondheim.

SINTEFs hydrogen-general Steffen Møller-Holst takker Per Erik Sørås fra Sør-Trøndelag fylkeskommune for god innsats i SINTEF-bilen. Foto: Svein Tønseth

Langt de fleste av de drøyt 50 bilene i rallyet, var batteri-elektriske biler – og trengte ladepauser underveis.

Også hydrogen-bilene har elektromotor, men disse får strøm fra bilens medbrakte og forurensningsfrie mini-kraftverk – og har mye lengre rekkevidde enn el-bilene.

Miljøbil uten ladebehov
Budskapet fra SINTEFs hydrogenforskere har lenge vært:

At elbilene har for kort rekkevidde til å dekke folks behov for lengre turer på en miljøvennlig måte, men at de er ypperlige til bykjøring.

Og:

At vi derfor trenger brenselcellebilene i tillegg – for å kjøre grønt også når familien skal på hytta.

Utforsk fagområdene