Oljehyret ble utviklet i et samarbeid mellom SINTEF Fiskeri og Havbruk, Regatta, Norges Fiskarlag og Gjensidige.
Erfaringene så langt viser at oljehyret har reddet minst ti fiskere fra å drukne, og blir tatt i bruk i stadig flere land. Siste dokumenterte tilfelle er den irske hummerfiskeren Jamie Fitzgerald som forliste under fiske sist vinter. Han kunne fortelle at flyteelementet gjorde at han ble stående rett opp og ned i sjøen, med hodet godt over vann, så han følte seg trygg. Han klarte å svømme til lands i det iskalde vannet, mens kompisen, som verken hadde Regatta-klærne, eller redningsvest, druknet.
Prosessen bak
Bak designet av oljehyret ligger det en lang designprosess som startet med dybdeintervjuer av 23 erfarne yrkesfiskere og andre premissgivere, deriblant representanter for Norges Fiskarlag. Disse viste at fiskerne i all hovedsak brukte regnklær ved arbeid på dekk, som vern mot vann og søl. Men bekledningen opplevdes som varm, tett og ukomfortabel. Samtidig fortalte intervjuobjektene at få fiskere brukte flytevest, trass i faren for å falle over bord. Vesten opplevdes som et klumpete ekstraplagg og en fare for fasthenging.
306 yrkesfiskere svarte deretter på et spørreskjema der de listet opp krav til sin egen arbeidsbekledning. SINTEF trakk ut de ti kravene som fikk flest stemmer. «Innebygd flyteevne» var ett av dem. Med denne lista som kravspesifikasjon ba forskerne tekoindustrien om anbud.
Transporterer bort svette
Valget falt på Regatta AS som selv hadde laget en prototyp til nye arbeidsklær for fiskere. Med den som utgangspunkt og fiskernes «ti på toppliste» som rettesnor, tok produktutviklerne på SINTEF fatt på utformingen av den nye dressen.
Ideene materialiserte seg i prototyper, som gikk til SINTEFs arbeidsfysiologiske laboratorium. Der fikk forskerne objektive mål på dressens egenskaper. Testene viste blant annet at den nye dressen økte borttransporteringen av svette med 25 prosent sammenliknet med kombinasjonen bomullsklær og vanlig oljehyre.
Ved utprøving av dressen på seks fiskebåter før lanseringen meldte fiskere at de likte designet. Det var det flere som gjorde: I mars 2007 ble produsenten Regatta og SINTEF Helse i fellesskap tildelt «Merket for God Design» for flytebuksa, en utmerkelse fra Norsk Designråd.
Det siste året har vist at designet gir full uttelling – og redder liv.