Til hovedinnhold
Norsk English

Hjelmen som tenker

Får du noe i hodet iført denne vernehjelmen, vil dens myke, fleksible indre momentant forandre seg til et knallhardt, støtdempende materiale.
 

En glad Tore Christian Bjørsvik Storholmen viser fram den prisbelønte hjelmprototypen. Foto: Thor Nielsen 

Industridesigner Tore Christian Bjørsvik Storholmen ved SINTEF Helse syntes de ansatte i bygg- og anleggsnæringa og i industrien fortjente en hjelm som er smartere enn dagens – i mer enn én forstand.

Nå er 27-åringen fra Levanger premiert av Norsk Designråd for hjelmen ”ProActive” som han har utviklet.

Pris i talentkonkurranse
Hjelmen ble belønnet med tredjeplass i ”Unge talenter – åpen klasse” under designrådets årlige prisutdeling i Oslo 12. mars.

Over hundre kandidater hadde sendt inn konkurransebidrag i denne klassen, som omfatter design av alt fra bekledning til møbler.

Ny form
– Utseendemessig har ikke vernehjelmene endret seg mye de siste 30 årene. I formen er konseptet mitt inspirert av ”capsen”, som lenge har vært et populært hodeplagg i bygg- og anleggsbransjen, forklarer Storholmen.

Han har valgt denne utformingen vel vitende om at arbeidstakere er mer tilbøyelig til å iføre seg verneutstyr når de får bekledning de føler seg vel i.

Men begrepet ”smart” gjelder mer enn utseendet til den nye hjelmen.

 

Hjelmen er klargjort for påmentering av ekstrautstyr som radio, interkom og gassmåler. Foto: Thor Nielsen

Smart materiale
Innvendig er hjelmen kledd med et materiale som i sin normaltilstand er mykt og fleksibelt. Men materialet låser seg momentant og blir hardt og støtdempende i det øyeblikket hjelmen utsettes for slag eller støt.

– Materialet på innsida gjør at hjelmen min til daglig er mer komfortabel og samtidig sikrere enn de tradisjonelle modellene, sier prisvinneren.

I pakt med ”tidens ånd” har Storholmen gjort deler av ytterskallet gjennomsiktig slik at det støtdempende materialet blir synlig.

Smart hørselvern
Den nyansatte SINTEF-medarbeideren har brukt smarte materialer også i hørselvernet som inngår i hjelmløsningen. Både øreklokkene og ”hempa” som brukes til lading av instrumenter i hjelmen, er laget av elektroniske tekstiler som kan lede strøm.

– Dermed kan kommunikasjonssystemer inkorporeres i hjelmen uten bruk av ledninger som kan hekte seg fast, sier Storholmen.

Hjelmen kan påmonteres radio, interkom eller gassmåler etter hva brukeren måtte ha behov for.

En kombinasjon av trykksensitive tekstiler og bluetooth gjør at brukeren kan besvare mobilsamtaler uten å måtte ta av hansker, hørselvern og hjelm.

Elevarbeid
Tore Christian Bjørsvik Storholmen ble uteksaminert som sivilingeniør ved NTNUs linje for industriell design i fjor. Hjelmen ”ProActive” er et resultat av en prosjektoppgave under studiet.

– Vi valgte tema sjøl. Med en bror i bygg- og anleggsbransjen var jeg klar over at mange i denne næringa ikke føler seg vel i de tradisjonelle vernehjelmene, fastslår den unge prisvinneren.  

Flerfaglig konsernsatsing
Tore Christian Storholmen er i dag ansatt i avdelingen Arbeidsfysiologi ved SINTEF Helse. Der jobber han innenfor feltet SmartWear.

SmartWear er en av seks konsernsatsinger i SINTEF. Målet er å utvikle to typer smarte klær:

• Bekledning med integrert instrumentering: Det vil si klær med innebygde sensorer og kommunikasjonsutstyr.

• Bekledning med funksjonelle materialer: Det vil si klær med materialer som gir plaggene nye egenskaper ved temperaturforandringer eller andre endringer i miljøet som brukeren oppholder seg i.

Satsingen er flerfaglig. Her samarbeider SINTEF-forskere innenfor IKT, materialteknologi, fysiologi og produktdesign på tvers av grensene mellom sine respektive fag.

Av Svein Tønseth