Til hovedinnhold
Norsk English

Takker buksa for livet

Ei stor hvit eske gjorde yrkesfisker Stian Furøy nysgjerrig. Det kan ha reddet livet hans.
 

Fisker Stian Furøy forteller forsker Ingunn Geving sin dramatiske historie, iført de nyutviklede arbeidsklærne.
Foto: Geir Mogen

Det er juni 2006 og ettermiddag i Sørvær, Finnmarks utpost mot Lopphavet.

Stian Furøy (27) og en kompis skal på sjøen for å hente sei til aftens. På vei til båten ser Stian en postpakke i sjøbua til familien. Han aner ikke hva det er og river pappen av.

Intetanende
Samtidig pusler SINTEF-forsker Ingunn Geving (38) i hagen sin i Trondheim.

Hun nyter sola, intetanende om at arbeidsklær hun har vært med på å utvikle for fiskere, snart skal bestå sin ildprøve drøye 1000 kilometer lengre nord.

Todelt arbeidsdress
På Sørøya haler Stian ett stk. oljehyre ut av kartongen. Den todelte arbeidsdressen er sikkerhetsutstyr som forsikringsselskapet hans, Gjensidige, sender til kunder som er yrkesfiskere på mindre båter.

Det ledsagende brevet forteller om flyteelementer i oljebuksa. Dressen skal redde liv – og samtidig være komfortabel å jobbe i.

Pakken et lykketreff
Stian tar antrekket på. Åtte måneder seinere sitter han vis a vis forsker Ingunn i sjøbua og forklarer hva som skjedde videre den sommerdagen som kunne blitt hans siste.

Over rykende kaffe – ”den passer best til å fjerne maling med”, ifølge pappa og kollega Steinar – forteller Stian om den 14 fots plastbåten. Og om garnet som propellen setter seg fast i.

En brottsjø fyller hele båten. Plutselig ligger de to fiskerne i det iskalde havvannet.

Beholdt roen
– Dressen gjord’ at æ sto i sjøen, med hauet godt over vannet. Uten den, kunn’ æ fått panikk. Da e’ det ikke godt å vit’ hva som kunn’ hendt, sier Stian.

Over kaffekoppen minnes fiskeren at kameraten setter foten fast i garnbruket. Stian er rolig nok til å dra støvelen av ham og få ham løs. De får tak i akterstavnen som stikker opp.

I lomma på oljebuksa er Stians mobiltelefon litt fuktig, men tørr nok til at han får slått alarm. Redningsskøyta kommer, og alt ender godt.

Ydmyk
Mens Stian forteller, har Ingunn registrert at dressen virket etter hensikten.

– Historien er til å bli ydmyk av, sier hun stille.

Kartla ønsker og krav
Utviklingen av dressen startet med en kartlegging av de ønsker og krav fiskerne har til sine arbeidsklær.

Prosjektleder Ingunn ledet dette arbeidet, mens SINTEF-kollega, produktutvikler Jarl Reitan var hovedarkitekt i designfasen. For å sikre bevegeligheten, utnyttet han ideer som er brukt i snowboard-klær og padlevester.

Designpris
Før lanseringen melder fiskere til produsenten Regatta at de liker designet. Det er det flere som gjør: I mars 2007 ble dressen tildelt ”Merket for God Design”, en utmerkelse fra Norsk Designråd. 

Men Stians historie er nok bonusen som varmer prisvinnerne aller mest!

Av Svein Tønseth