Til hovedinnhold
Norsk English

Peru vil lære fiskeoppdrett av SINTEF

Fiskerinasjonen Peru forbereder seg på en storstilt satsing på akvakultur – og vil lære av Norge. Dette er en viktig del av bakgrunnen for en fersk intensjonsavtale om samarbeid mellom SINTEF Fiskeri og havbruk og Perus havforskningsinstitutt IMARPE.

Avtalen om samarbeid mellom SINTEF og Perus havforskningsinstitutt undertegnes her av adm. direktør Karl A. Almås, SINTEF Fiskeri og havbruk (til venstre) og Hector Soldi, styreformann ved det peruanske instituttet. Foto: Svein Tønseth / SINTEF Media

Avtalen ble underskrevet i Trondheim 18. juni og gjelder samarbeid både om havbruks- og fiskeriteknologi.

Vil investere
Peru er en av verdens største fiskerinasjoner og verdens største produsent av fiskemel. Men fiskeoppdrett har så langt ikke vært noen stor industri i dette søramerikanske landet.

Nå har flere av de store fiskeforedlingsselskapene i Peru annonsert at de vil investere i oppdrettsanlegg i hjemlandet.

Strategisk viktig
Avtalen er viktig også for Norge, ifølge adm. direktør Karl A. Almås ved SINTEF Fiskeri og havbruk, Norges største institutt for forskning og utvikling innen havbruks- og fiskeriteknologi.

– For å kunne ekspandere sin havbruksproduksjon er Norge avhengig av god tilgang på olje og mel til fôrproduksjon. Det er derfor strategisk viktig for norsk fiskeri- og havbruksnæring å utvikle et forsknings- og industrisamarbeid med Peru. Gjennom en samarbeidsavtale med IMARPE kan SINTEF bidra til å utvikle dette samarbeidet videre og fungere som døråpner for norsk industri, sier Almås .

Store peruanske selskap tilstede
På seminaret som ble arrangert ved SINTEF i forbindelse med avtaleinngåelsen, deltok representanter for de fire største peruanske selskapene i fiskerisektoren – deriblant selskapene Copeinca, som er notert på Oslo Børs, og Austral, der Austevoll SeaFood ASA er inne på eiersida.

Bred norsk deltakelse
Foruten foredragsholdere fra SINTEF, bød seminaret også på innlegg fra representanter for selskapene ProBio, EPCON, Glitnir Bank, Austevoll SeaFood, TraceTracker Innovation, AKVA Group, Aqua Gen og Biomar.


Av Svein Tønseth