Til hovedinnhold
Norsk English

Velg riktig flytemiddel

– Tenk nøye gjennom hva slags farvann du skal ut i, før du velger flytemiddel til båtturen.

Det sier spesialister på arbeidsfysiologi ved SINTEF Helse i Trondheim.

De driver det første laboratoriet i Norge som er godkjent (akkreditert) for testing av personlig livredningsutstyr til bruk på sjøen.

Ulike produkter til ulike bruksområder
Det er i dag krav om at du må ha godkjent flytemiddel om bord i båten.

– Mange føler seg trygge bare de er iført et eller annet flytemiddel. Men det er viktig å vite at flytevester ikke er beregnet på samme type bruk og farvann som en redningsvest, sier forsker Ingunn Holmen Geving, kvalitetsleder for Arbeidsfysiologisk laboratorium ved SINTEF Helse, der flytemidlene testes.

SINTEF-forskeren opplyser at det i tillegg til de tradisjonelle flyte- og redningsvestene, nå også finnes jakker, gensere og dresser som er godkjente flytemiddel.

– Dette gir deg mulighet til å velge sikkerhetsprodukter som blir brukt fra du drar hjemmefra til du kommer tilbake, sier Geving. 

Råd før båtturen
SINTEF-forskeren gir deg følgende generelle råd – før du setter deg i båten:

 Tenk nøye gjennom hvor langt du vil være fra land, eller fra eventuelle hjelpere. Skal du oppholde deg innaskjærs og hjelpen aldri er langt unna, kan det være nok med en flytevest/seilervest. Dette er en enkel, relativt tynn vest uten krage. En flytevest gir deg støtte og skal holde deg flytende i stående stilling med munnen over vann.

 Skal du utaskjærs, eller hjelpen er langt unna, bør du ha en redningsvest. En redningsvest har flytelegemene foran og har dermed en viss kraft til å snu deg rundt på ryggen. I tillegg sørger en krage for å holde hodet ditt oppe – med et visst fribord over vannskorpa. Begge deler er ekstra verdifullt dersom du skulle være bevisstløs idet du treffer vannet. Er du ved bevissthet, sørger kragen for at du har utsyn.

 Redningsvester finnes både med fast flytemateriale og som oppblåsbare vester med forskjellige utløsermekanismer. Det er viktig å foreta vedlikehold av oppblåsbare vester. Les bruksanvisningen nøye og følg produsentenes anvisning.

 Har du flytemiddel på deg, vil det være lettere å komme opp i båten igjen både ved selvhjelp og ved hjelp av andre.

 Skal du for eksempel på seiltur langt til havs, i røffe farvann, bør du i tillegg til redningsvest ha på deg flytedrakt somogså beskytter mot varmetap ved fall over bord.

 Vei deg før du kjøper flytemiddel. Vestenes varedeklarasjon sier hvilke vektklasser de er beregnet for.

 Små barn må alltid holdes under oppsyn i nærheten av vann, selv om de er utstyrt med redningsvest.

Sjekk bevegeligheten
– Det nesten aller viktigste når du kjøper en vest, ikke minst til barn, er å sjekke at den er god å bevege seg i, og lett og få på og av. For er ikke vesten det, er sjansen stor for at den ikke blir brukt. Og enhver vest som holder deg flytende, er bedre enn ingen vest, sier Ingunn Holmen Geving.

Av Svein Tønseth