Til hovedinnhold
Norsk English

Campingvogn i hardt vær

Slik har du aldri sett ei campingvogn før. I oppheist tilstand utsettes den for et veritabelt uvær – innendørs.

Testjobb utenom det vanlige: Laboratorietekniker Øystein Holmberget (til venstre) og laboratoriesjef Einar Bergheim ved SINTEF Byggforsk har gjort alt klart til regntetthets-prøving av ett stk. campingvogn. Foto: Tore Kvande

Umiddelbart ser det ut som om en kjempe har kastet vogna inn i det digre rommet og gjennom bakveggen med et brak.

Men nei, dette er ikke noe moderne folkeeventyr. Det er målinger og vitenskap det handler om her. Og vogna ble håndtert særdeles skånsomt da den ble heist til værs. 

Innendørs orkan
Den uvanlige scenen er hentet fra en svær forsøkshall hos SINTEF Byggforsk i Trondheim.

I kammeret som dekker bakenden av campingvogna, pisker regnet mot doningens vegger og tak. Her inne simuleres regnskyll i vindkast helt opp mot orkans styrke.

Norsk hytte på hjul
Norges eneste campingvognprodusent, Bjølseth Caravan på Elverum, har bestilt de utradisjonelle forsøkene.

Det har de gjort for å helgardere seg mot at fukt skal trenge inn i fabrikkens rullende ferieboliger når værgudene slår seg vrange.

Skinner tar vannet
Testvogna du ser på bildet, er utstyrt med to ulike sett av alumiumskinner som er påmontert for å lede vannet bort fra vognas yttervegger.

Servicearbeider Svein Holmen fra Bjølseth, som overvar forsøkene ringside, forklarer at hensikten er å teste dagens skinneanordninger opp mot en nyutviklet variant.

I neste omgang skal også vognas ventilasjonsanlegg testes ut. Den jobben vil SINTEF Byggforsks avdeling for klima- og energiteknikk stå for.

Et gløtt inn i det kunstige styggværet. Gjennom slangene tilføres menneskeskapt vind som kan komme helt opp i orkans styrke. Foto: Svein Tønseth

Eksotiske testobjekter
Sammen med Svein Holmen overvåket laboratoriesjef Einar Bergheim ved SINTEF Byggforsk ”campingturen” i det kunstige griseværet.

– Det er et litt uvanlig syn i hallen, dette her, sier Bergheim og peker mot campingvogna.

– Det mest eksotiske vi har testet med dette utstyret før, er en gigantisk storskjerm, forteller han.

Testutstyret brukes vanligvis til tetthetstesting av bygningselementer – alt fra dører og vinduer til glasstak, glassfasader, undertak og taktekkinger.

Nå kan du altså få glede av testresultater herfra også om du er blant dem som vurderer å gå til innkjøp av transportabel hytte!

Av Svein Tønseth