Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF/NTNU kan masseprodusere supermateriale

Forskningsmiljøet ved SINTEF Materialer og kjemi har, som en av de første i verden, lyktes i å utvikle en prosess for storskala produksjon av karbon nanorør.

Konsernsjef i SINTEF, Unni Steinsmo, åpnet reaktoren som muliggjør masseproduksjon av det supersterke og lette materialet karbon nanorør.
Foto: Svein Tønseth

Produksjonen av verdens sterkeste materiale skjer i egendesignet, høytemperatur reaktor, og det var konsernsjef i SINTEF, Unni Steinsmo, som foretok den høytidelige åpningen av reaktoren 22. juni.

Hun berømmet SINTEF/NTNU- miljøet som har bygd opp unik kompetanse på plasmateknikk og høytemperaturkjemi gjennom 30 år.

Ekstrem styrke og lav vekt
Nano-karbonrør er et helt nytt og sterkt ettertraktet stoff med spesielle egenskaper. Materialet har uante elektriske og kjemiske egenskaper i tillegg til ekstrem styrke og svært lav vekt. Det veier 1/10 av stål, men er mange ganger så sterkt. Det betyr at supersterk plast, båtskrog som ikke knuses og superlette fly kan bli en realitet.

Et stort marked med lavere kostnader
Foreløpig produseres det lite eller ingenting av karbon nanorør på kommersiell basis internasjonalt. Imidlertid produserer firmaet n-Tech ved IFE noen gram i døgnet ved lysbue. Reaktoren i Trondheim er designet og bygget for produksjon på kilobasis – og foregår også ved hjelp av lysbue, men på en mer avansert plasmateknisk måte.

Forskerne mener at markedet for nanorør av karbon vil bli stort framover, men en viktig betingelse er at kostnadene må ned. Derfor er masseproduksjonen en milepel.

Satsingen ved SINTEF/NTNU støttes av Norges forskningsråd, og teknologien fra SINTEF er patentsøkt.

Kontakt:

{DynamicContent:Ansatt link}


Jon Arne Bakken, Institutt for materialteknologi, NTNU, Mobilnr: 91897280, e-post: