Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF-geolog vant prestisjepris

Foran 500 konferansedeltakere tok forsker Ane Elisabet Lothe nylig imot en internasjonal forskningspris. Utdeler var Den europeiske foreningen for geologer og ingeniører (EAGE).

Ane Elisabet Lothe mottok Norman Falcon-prisen sammen med Hans Borge og Roy H. Gabrielsen for en artikkel i tidsskriftet Petroleum Geosciensce.
Foto: Maria Landrø Evensen

Ane Elisabet Lothe har, sammen med ex-SINTEFer Hans Borge og Roy H. Gabrielsen, skrevet en artikkel om oppsprekking og lekkasje fra oljereservoarer. Den ble publisert i EAGEs tidsskrift Petroleum Geoscience og fikk Norman Falcon-prisen som fjorårets beste artikkel i tidsskriftet.

- Forfatterne har behendig og effektivt behandlet det kompliserte problemet, sa juryen da prisvinneren ble kalt opp på scenen.
 
Nytenkende
Artikkelen er det første kapittelet i Lothes doktorgradsavhandling og introduserer et nytt verktøy for oljebransjen, som er en videreutvikling av et eksisterende simuleringsprogram. Det er et dataprogram som simulerer trykk og spenning i oljereservoarer, basert på beregninger. Resultatene forteller oljeselskapene om det er lekkasjer i reservoaret de vil borre i, og i så fall hvor mye og hvor lenge det vil holde. De kan også se hvor høye trykk de kan forvente under borringen.
 
Lothe har tatt en metode som tidligere er brukt innen bergmekanikk og brukt den i større skala i bassengmodellering. Det nye dataverktøyet bruker bare to minutter på en simulering, noe som ville tatt ei uke med tradisjonelle metoder.
 
- Det er veldig kjekt å få en slik pris. Det er en anerkjennelse og en bekreftelse på at arbeidet blir positivt mottatt. Vi har jo tenkt litt annerledes her, og ventet at tilbakemeldingene enten ble veldig dårlige eller veldig positive. Heldigvis ble det godt mottatt, sier en overrasket, men fornøyd prisvinner.

Hun deler gjerne æren med sine gode hjelpere, Borge og Gabrielsen.
- Dette er ikke noe én-manns arbeid, understreker hun.
 
Høy standard
Norman Falcon prisen har fått navnet etter en pioner innen oljebransjen. Han tok geologi ved universitetet i Cambridge, spilte en viktig rolle i utviklingen av britisk oljeindustri og har avdekket mange viktige oljefelt verden over. Prisen som bærer hans navn gis til artikler av ”en høy vitenskapelig standard, som utgjør et betydelig bidrag til en eller flere av disiplinene i EAGE”. 
 
 
Av Maria Landrø Evensen