Iført denne nyutviklede buksa, vil fiskerne flyte hvis de faller over bord. Flyteelementene ligger i front- og ryggpartiet. Til buksa hører en matchende jakke. |
Faller fiskerne i sjøen, sørger de nyutviklede klærne for å holde dem flytende – stående i vannet. Denne flytestillingen gjør det enklere å ta seg opp i båten igjen. Den gjør også jobben lettere for de som skal hale fiskeren om bord.
Det nye arbeidstøyet har store felter med fluorescerende gul farge. Både fargen og oppdriften i klærne øker sjansen for at fiskerne blir funnet, hvis de havner i sjøen.
Farlig yrke
Fra januar 1998 til juni 2005 omkom 80 norske fiskere på jobb. Det gir et snitt på 10-11 omkomne fiskere per år. Til sammen sto ”forlis/havari” og ”fall overbord” for over halvparten av dødsulykkene.
Med dette som bakteppe har et knippe norske aktører gått sammen om å utvikle fiskernes nye arbeidsantrekk. Klærne er resultatet av et samarbeid mellom SINTEF, Norges Fiskarlag, Gjensidige Forsikring og utstyrsprodusenten Regatta AS.
Komfort og design
Målet har vært å skape et sikkerhetsfremmende antrekk som blir brukt. Prosjektgruppa har derfor lagt vekt på å utvikle klær som er komfortable å jobbe i. I arbeidet med dette har prosjektdeltakerne hentet ideer som tidligere er utnyttet i snowboard-klær og padlevester. De har også valgt en design som appellerer til fiskerne, ifølge tilbakemeldinger fra brukere som har prøvd antrekket.
Kartla brukernes ønsker
SINTEF startet utviklingsarbeidet med å kartlegge fiskernes ønsker og krav til arbeidsklær. Dette materialet er brukt som underlag ved utformingen av antrekket.
Bekledningsprosjektet inngår i en større satsing på helse, miljø og sikkerhet i fiskeflåten. Utviklingsarbeidet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Gjensidige Forsikring, Regatta og SINTEF.
Skadeforebyggende tiltak
Gjensidige Forsikring har engasjert seg i bekledningsprosjektet i håp om å redusere skadene i fiskerisektoren.
Gjensidige vil i 2006 levere ut de nye arbeidsklærne som en del av forsikringsløsningen til sjark- og kystfiskere. Dette omfatter båter opp til 27 meter, og som har Pakkeforsikring i selskapet gjennom en samarbeidsavtale mellom Gjensidige og Norges Fiskarlag.
Fiskarlaget fornøyd
Det nyutviklede arbeidstøyet, som har fått navnet Regatta Fisherman, er unikt i sitt slag på verdensmarkedet. Norges Fiskarlag har store forventninger til klærne.
– Vi ser på utviklingen av dette arbeidsantrekket som en viktig milepæl i det ulykkesforbyggende arbeidet, og jeg håper virkelig så mange som mulig tar det i bruk snarest, sier leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag.
Av Svein Tønseth
Kontakt: